EU vizsgálatot indíthat a Microsoft és az OpenAI együttműködése kapcsán

A Microsoft által az OpenAI-ba történő 13 milliárd dolláros befektetése trösztellenes vizsgálat tárgyává válhat az Európai Unióban, ha a szabályozó hatóságok úgy találják, hogy a partnerség korlátozhatja vagy torzíthatja a versenyt az EU belső piacán.

Az Európai Unióban nő a nyugtalanság amiatt, hogy a Microsoft és az OpenAI közötti együttműködés hogyan befolyásolhatja a piaci versenyt. Az EU és más régiók trösztellenes hatóságai kiemelt figyelmet fordítanak a nagy technológiai vállalatok közötti partnerségekre, mint amilyen ez a befektetés is. A hatóságok célja, hogy megértsék ezeknek az ügyleteknek a versenyre gyakorolt hatását.

Az EU trösztellenes szabályozói úgy határoztak, hogy nem vizsgálják meg ezt a partnerséget az uniós fúziós szabályok alapján, de a Microsoft még mindig számíthat egy trösztellenes vizsgálatra, amely arra összpontosítana, hogy a partnerség korlátozza-e vagy torzítja-e a versenyt az EU belső piacán.

Az Európai Bizottság különösen érdeklődik iránt, hogy a Microsoft piaci ereje hogyan befolyásolhatja negatívan a piaci versenyt. Jelenleg még nincs döntés arról, hogy indítanak-e hivatalos vizsgálatot, mivel további bizonyítékokat keresnek.

A Microsoft bár részesedést szerzett az OpenAI-ban, nem rendelkezik szavazati joggal annak igazgatótanácsában és azt állítja, hogy nem birtokolja közvetlenül a ChatGPT-t fejlesztő cég egy részét sem.

Az Európai Bizottság nem nyilatkozott konkrétan a trösztellenes kérdésekről, de megerősítette, hogy vizsgálja, vajon a Microsoft befektetése felülvizsgálható-e az EU összefonódás-ellenőrzési rendelete alapján. Egy szóvivő hangsúlyozta, hogy először arra kell következtetniük, hogy tartósan megváltozott-e az irányítás ahhoz, hogy versenyjogi aggályok merüljenek fel.