Hszi Csin-ping májusi látogatása és a várható közlekedési fennakadások Budapesten

A Terrorelhárítási Központ (TEK) előkészületeket tesz egy nagyszabású kínai delegáció fogadására, amely májusban érkezik Budapestre, és a biztonsági intézkedések várhatóan nagyobb közlekedési korlátozásokat fognak eredményezni, mint a tavalyi pápalátogatás idején.

A VSquare oknyomozó portál hírlevele szerint a TEK egy mintegy 400 fős magas szintű kínai delegáció május 8. és május 10. közötti budapesti látogatására készül. A biztonsági előkészületeket ismerő forrásokra hivatkozva úgy tudják, hogy a TEK a legmagasabb biztonsági protokollt fogja alkalmazni, amelyet Ferenc pápa tavalyi látogatásakor is használtak.

A források szerint a biztonsági intézkedések miatt "fájdalmas lesz ez a városnak", mivel számos lezárás várható, amelyek akár többek is lehetnek, mint a pápalátogatás alatt. A TEK tervei között szerepel a Budavári sikló leállítása is május 9-én, ami arra utalhat, hogy ezen a napon kerülhet sor Hszi Csin-ping találkozójára Orbán Viktorral és Sulyok Tamással a Karmelita kolostorban és a Sándor-palotában.

Bár hivatalos megerősítés még nem történt, a Szabad Európa értesülései szerint a kínai elnök Franciaország és Szerbia mellett Magyarországot is felkeresheti májusi útján. Orbán Viktor legutóbbi találkozója Hszi Csin-pinggel 2021 októberében Pekingben történt, ahol a magyar miniszterelnök kiemelte, hogy "Magyarországban Kínának továbbra is jóbarátja létezik Közép-Európában, az együttműködéshez Budapest nagy reményeket fűz". Ezt követően nem sokkal bejelentették, hogy a BYD autógyártó cég Szegeden épít majd gyárat.