Orbán Viktor előtt énekel a budai gyerekkar

A Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola diákjai a CPAC Hungary 2024 gálavacsoráján lépnek fel, a szülők csak utólag kaptak tájékoztatást. Az iskola igazgatója szerint a fellépés kulturális eseménynek számít, nem pártpolitikainak.

A budai Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola hetedik-nyolcadik osztályos lánykórusa a CPAC Hungary 2024 gálavacsoráján fog énekelni, amelyet a Magyar Állami Operaházban rendeznek meg. A szülőket csak utólag értesítették a fellépésről, amely a világ neves jobboldali vezetői előtt történik, köztük Orbán Viktor miniszterelnök előtt is, aki a rendezvény főszónoka.

Az iskola igazgatója, Friedrich Attila szerint a kórus három darabot ad elő, majd a gyerekek távoznak, így nem hallgatják meg a beszédeket. Az igazgató úgy véli, hogy ez a fellépés nem pártpolitikai, hanem kulturális jellegű, és a döntésben szerepet játszott egy korábban törölt beruházásuk, amelynek napirenden tartását segítheti a szereplés.

A művészeti vezető, Sapszon Ferenc, aki Prima Primisszima-díjas, a szülők felvetéseire reagálva kijelentette, hogy a kórus életének irányítása és a szereplések döntése kizárólag a karvezető hatáskörébe tartozik.

Az Alapjogokért Központ, amelyet az iskolaigazgató civil szervezetként említett, április 25-én és 26-án rendezi meg a nemzetközi konzervatív seregszemlét, ahol a világ jelentős jobboldali vezetői, kutatói és influenszerei vesznek részt. Megjegyzendő, hogy a Magyar Állami Operaháznak is van saját gyermekkara.

Orbán Viktor a közelmúltban egy videót posztolt, amelyben a migráció veszélyeire hívta fel a figyelmet, és a gyermekeit, valamint az unokáit is megmutatta. A kormányfő a brüsszeli konferencián elmondta, hogy a számítások szerint az ő unokái élni fognak 2100-ban, ezért fontos kérdés számára nagypapaként, hogy akkor Magyarország milyen ország lesz. "Elég egyszer hibázni és a migráció tönkreteszi még az unokáink életét is. A mi kezünk nem remeg! Megvédjük a családokat!" – írta a bejegyzésében. A miniszterelnök legutóbb több mint két év után, 2023 márciusában cserélt profilképet a Facebookon, ahol az új képen határozottabban mosolyog, és a háttér fehérre változott. Legfrissebb hírek szerint Orbán Viktor 2024. április 18-án, délután 6 órakor ismét lecserélte a profilképét a Facebookon.

A középosztály helyzetével kapcsolatban Éber Márk Áron szociológus és Scharle Ágota közgazdász a Telex Közbeszéd hatodik eseményén beszélgettek. Éber szerint a középosztály mindig is egy politikai fogalom volt, és a középosztály megrendülése társadalmi válság jele lehet. Scharle szerint a középosztály stabil társadalmi csoport, aminek van autonómiája. A beszélgetés során felmerült, hogy a középosztály az elmúlt években anyagi értelemben lecsúszik, és a közszolgáltatások minőségének romlása miatt többet kell költeniük, miközben úgy érzik, több pénzük marad.

A középosztály helyzete az Orbán-rendszerben is téma volt, ahol a szakértők szerint a rendszer ajánlata a család és adópolitika, de a szabadság és szakmai autonómia terén veszteségek vannak. A középosztály tagjai becsapottak lehetnek, mert bár anyagilag jól állnak, a közszolgáltatásokra többet kell költeniük. A Covid és az infláció is hozzájárult a középosztály lecsúszásához, és a szakértők szerint a Nyugat-Európába történő elvándorlás rossz hatással van a magyar középosztályra.