A brit hírszerzés szerint az orosz Fekete-tengeri Flotta visszafogottabb üzemmódban működik, miközben az orosz hadsereg lendületet vett

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma által közzétett legújabb hírszerzési jelentés szerint az orosz Fekete-tengeri Flotta egyik modern fregattja átvette a fegyverkezelési feladatokat Novorosszijszkban, ami a flotta aktivitásának csökkenésére utalhat, miközben az orosz hadsereg más frontokon lendületet vett.

A brit védelmi minisztérium csütörtöki jelentése alapján egy Grigorovics-osztályú fregatt kezdte meg a fegyverkezelési tevékenységeket a Fekete-tengeri Flotta Novorosszijszkban található létesítményében. Ezek a modern hadihajók függőleges indítórendszerrel rendelkeznek, amelyekkel cirkálórakétákat képesek kilőni tengeri és szárazföldi célpontok ellen.

A jelentés kiemeli, hogy a rakétákat korábban a krími Szevasztopolban töltötték újra, azonban a tengeralattjárók és hadihajók jelentős részét mostanra Novorosszijszkba helyezték át. Ez a lépés arra utalhat, hogy a flotta igyekszik elkerülni az ukrán támadásokat, amelyek a háború kezdete óta rendszeresen érik a flottát.

A Fekete-tengeri Flotta parancsnokának eltávolítása óta a flotta az ukrajnai háború kitörése óta tapasztalt legkevésbé aktív időszakát éli. A brit védelmi minisztérium szerint a flotta nagy része Novorosszijszkban maradhat, ahol valószínűleg fejlesztik a karbantartási, logisztikai és fegyverkezelési infrastruktúrájukat, hogy hosszú távon is meg tudjanak felelni az új követelményeknek.

Az ukrán katonai hírszerzés főnöke, Kirilo Budanov szerint Ukrajnának vannak tervei az orosz katonai potenciál csökkentésére, amelyek a hadiipar, a kulcsfontosságú katonai létesítmények, repülőterek, parancsnoki és irányító állások támadását foglalják magukban. Budanov reményét fejezte ki, hogy folytatódni fognak az oroszországi területek elleni támadások, és elmondta, hogy a tervek között több, határon átnyúló támadás is szerepel, amelyet orosz önkéntesek hajtanak végre az ukrán hírszerzés támogatásával, valamint további dróncsapások. Kijev célja, hogy az orosz lakossággal megértesse: Vlagyimir Putyin nem képes megakadályozni, hogy Oroszország belesodródjon a háborúba. Budanov rámutatott arra, hogy a pusztítás nagy részét az orosz területeken éppen az ukrán drónokra kilőtt orosz SZ-300-as légvédelmi rakéták okozták a közelmúltban.

Eközben az orosz hadsereg lendületet vett a Donbaszban, ahol az ukrán haderő kritikus lőszerhiánytól szenved. Az elmúlt napokban az orosz haderő gyakorlatilag háborítatlanul betört több ukrán település külterületére is, beleértve Ocseretinét, ahol a támadások dinamikája alapján valószínűsíthető, hogy az orosz katonák már a település külterületeire is betörtek. Nyugati lapok szerint az ukrán haderőben szinte teljes letargia lett úrrá, és az ország politikai vezetése, valamint katonái is hangot adtak ellenek: hiába akarja Ukrajna megvédeni az ország területét, erre képtelenek a Nyugat segítsége nélkül. A korábbi nagy ígéretek ellenére a NATO-tól érkező fegyverszállítmányok gyakorlatilag teljesen elapadtak.