Tyúkól #14: Ásó, kapa, agyfasz

Ahány ember, közösség, társadalmi osztály, kultúra, annyiféle családi vagy párkapcsolati konstrukció létezik, de az esküvő mindenhol az élet egyik legfontosabb eseménye marad. Vajon miért ragaszkodunk a házassághoz és miért költünk rá olyan sokat, ha már nem tölti be az eredeti funkcióját? Milyen terheket ró a társadalom és az esküvőipar a nőkre, és tényleg ők akarják-e jobban az esküvőt?

Az esküvők ára tavaly óta akár harminc-ötven százalékkal is megemelkedhetett, a helyszínek árai milliós nagyságrendűek, és a költségek határa szinte a csillagos ég. Az esküvőszervező applikációk és az anyakönyvvezetői bürokrácia mellett a székek kiválasztása is komoly kihívást jelenthet, és a hét napjai között is jelentős különbségek lehetnek az esküvő megszervezése szempontjából.

A lánykérés, az esküvő és a házasság funkciója idővel jelentősen megváltozott; ma már sokkal inkább a szerelem és a hűség ünnepléséről van szó, mintsem csupán egy reprezentációs eseményről. A házasság intézménye és az esküvőbiznisz elkülönítése fontos a megértéshez. A nők gyakran már kislánykoruktól kezdve arra vannak kondicionálva, hogy várják az esküvőt, hasonlóan a királyi család iránti rajongáshoz.

A házasság még mindig számos társadalmi, gazdasági és jogi előnyt biztosít, és a több ezer éves normák nem látszanak megrendülni, különösen, mivel sokan profitálnak belőlük. A bridezillák megjelenése a mainstream médiában és kultúrában is azt mutatja, hogy a házasság terhe elsősorban a nőkre nehezedik.

Az esküvői dekorációk és trendek, mint például a szalvéták színe vagy a TikTokon terjedő új hagyományok, szintén fontos szerepet játszanak a mai esküvőkön. Az esküvők finanszírozása és a megfelelési kényszer helyett a közösségre és az ünneplésre való koncentrálás is fontos téma. Egy valamirevaló esküvőn pedig nem hiányozhat a kanapé.

Világszinten csökkenő házasságkötési kedv mellett Magyarországon nemrég még emelkedett a házasságkötések száma, amit a válságok, világesemények és felülről jövő intézkedések is befolyásolhatnak. Az állam szerepe az esküvők és házasságok támogatásában vagy éppen a gazdasági és családon belüli erőszak előidézésében is megkérdőjelezhető.

A dobócsokor hagyománya és a válások ünneplésének lehetősége, mint például a TTD-mozgalom („trash the dress”) vagy a rántott iPad, szintén érdekes aspektusai a modern esküvőknek. Az esküvők után a vallásos esküvők osztálykérdésként való megjelenése és az azonos nemű párok házasságkötésének lehetetlensége Magyarországon további társadalmi kérdéseket vet fel.

Az esküvők sokat elárulnak korunkról, társadalmunkról és a kultúráról, amelyben élünk. A Tyúkól podcast kéthetente jelentkezik új adással, mely a 444 Spotify és Apple csatornáján is meghallgatható, és a korábbi adások a megadott linkeken érhetők el.

: Tyúkól #14: Ásó, kapa, agyfasz, 444.hu