Az erős kézfogású emberek tovább élhetnek

Egy új tanulmány szerint, amely több százezer ember bevonásával készült, azok az emberek, akiknek természetesen erős a kézfogásuk, kevésbé hajlamosak a gyakori betegségekre, és hosszabb élettartamra számíthatnak. A Science Alert által ismertetett kutatás kimutatta, hogy az erős kézfogású személyeknél 23 százalékkal alacsonyabb a gyakori betegségek kialakulásának kockázata, és a várható élettartam is hosszabb.

A finn kutatócsapat szerint az izomerőt befolyásoló genetikai tényezők fontos szerepet játszhatnak az egészséges öregedésben. A kézfogás erőssége, amely a kutatás szerint összefüggésben áll az életkorral összefüggő betegségek és sérülések kezelésének képességével, egy fontos indikátora lehet az általános egészségi állapotnak.

A vizsgálat során a résztvevők adatait egy finn biobankból nyerték, ahol a 342 443 alany életkora 40 és 108 év között mozgott, és a nők aránya 53 százalék volt. A kutatásban használt mérőszám a poligén kockázati pontszám (PRS) volt, amely a genetikai adatok alapján számított öröklődési rendellenesség kialakulási esélyszámából és a különböző génvariánsok kockázati esélyszámából állt össze.

A kutatás során több betegséget is vizsgáltak, többek között a szív- és tüdőbetegségeket, mozgásszervi és kötőszöveti betegségeket, rákos megbetegedéseket, mentális és kognitív zavarokat, valamint töréseket. Az eredmények szerint az erős kézfogású embereknél alacsonyabb volt ezeknek a betegségeknek a kialakulási kockázata, különösen a polyarthritis és a vaszkuláris demencia esetében.

A kutatócsapat megjegyezte, hogy bár az erős kézfogás pozitív hatással van a betegségek kialakulásának kockázatára, nem befolyásolja az érintettek gyógyulási sebességét súlyos sérülések vagy betegségek után. A kutatók szerint a mérőszám önmagában nem hasznos klinikai körülmények között, de a jövőbeli kutatások számára fontos lehet kideríteni, hogy az izomerő és az egészségügyi problémák közötti kapcsolat közvetlen okokra vagy közös genetikai és környezeti tényezőkre vezethető-e vissza.

A finn kormány közben szigorításokat jelentett be a bevándorlási politikában. A helsinki kormány új menedékkérelmi eljárást tervez bevezetni, hogy kiszűrjék az alaptalanul benyújtott kérelmeket, és javítsanak az elutasított menedékkérők visszaküldésének folyamatán. A menedékkérők mozgásszabadságát az eljárás lezárultáig jelentősen korlátoznák, és megtiltanák, hogy menedékkérelmüket tartózkodási engedély iránti kérelemmé válthassák át. Emellett nyolc évre emelnék a finn állampolgárság megszerzéséhez szükséges időt az eddigi öt évről, és a menedékkérelmeket a nemzetközi védelem hatálya alá eső esetekre szorítanák. Finnország tavaly decemberben az illegális bevándorlók nagy száma miatt kénytelen volt lezárni Oroszországgal közös, 1340 kilométer hosszú határát, és ezt a határzárat azóta több alkalommal is meghosszabbította, legutóbb április közepén határozatlan időre.