Az emberi élet maximális hossza

A modern korban az emberek egyre hosszabb életűek, és a tudományos előrelépéseknek köszönhetően egyre többet tudunk az öregedés folyamatáról és annak lehetséges határairól.

Napjainkban a várható élettartam jelentősen megnőtt, különösen a gazdagabb országokban, ahol az elmúlt 150 év során megduplázódott az életkor. A 1990-es években még nem érte el a 100 ezret a századik életévüket betöltők száma, de a becslések szerint 2100-ra ez a szám elérheti a 25 milliót. Az IFLScience felvetette a kérdést, hogy vajon mi lehet az a maximális korhatár, ameddig az ember elélhet.

A biológiai kor és a kronológiai életkor közötti különbség ma már ismert, és számos tényező befolyásolhatja, mint például a genetika, a neveltetés, vagy akár a terhesség is. A nyugati világban a túltápláltság egészségügyi problémákat okozhat, míg a keleti táplálkozási szokások, mint a kalóriakorlátozott diéták, hozzájárulhatnak az élettartam meghosszabbításához.

Az öregedés folyamatában kulcsfontosságú a sejtek fehérjeépítése és osztódása, amelyek azonban energiát igényelnek és korlátozottak, hiszen a sejtek egy idő után elöregszenek.

Tudományos tippek

A 20. század elején még úgy vélték, hogy az emberi élet nem lehet hosszabb 105 évnél, de ezeket a korábbi becsléseket a valóság többször is felülmúlta. Jeanne Calment például, aki a legidősebb emberként ismert, 122 éves és 164 napos volt halálakor. Richard Faragher, a Brightoni Egyetem professzora szerint a szervek romlása és leállása miatt a legtöbb szakértő 120 év körüli életkort tart lehetségesnek.

A matematikai modellek is hasonló korhatárt jeleznek előre. Egy 2016-os tanulmány demográfiai adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy az emberi élettartam maximuma körülbelül 125 év lehet. Vannak azonban ennél optimistább becslések is, amelyek szerint akár 150 évet, vagy akár korlátlan élettartamot is elérhetünk, de ezek a vélemények megosztóak és kevésbé gyakoriak.