A természet összezavarodása az áprilisi nyárban

Budapesten a Tabánban még nem érzékelhető a csapadékhiány hatása, a kutyafuttató zöldell, de a kertészek már a kaszálásra készülnek, ami szokatlanul korai ebben az időszakban. Zakar András, a Főkert főigazgatója szerint az árvácskák már kókadnak, és az egynyári növényeket is hamarabb kellene ültetni, mint máskor. A természet egy hónappal előrébb jár, a tavasz már februárban elkezdődött, ami az Időkép videóján is látható. Nemcsak az orgona és a bodza virágzik korábban, hanem a repce és a tiszavirágok is, amelyek normális esetben csak júniusban jelennek meg.

A globális melegrekordok is megdőlnek, márciusban már a tizedik hónapja volt melegebb az átlagnál. A Főkert főigazgatója szerint a meleg időjárás miatt az ültetési időszak is felborult, és a fák már annyira kihajtottak, hogy csak rövid ideig lehet őket elültetni, emellett az öntözés is többletmunkát jelent.

A csapadékhiány miatt a talaj felső rétegei kiszáradtak, ami problémát okoz a növényeknek. A Főkert a vízfelhasználását is monitorozza, és 20 százalékkal több vizet használnak locsolásra, mint 2021-ben.

A Főkert különböző módszereket alkalmaz a szélsőséges időjárásra való felkészülésre. Esőkerteket terveznek a Gellért-hegyi rózsaligetben és a Városmajorban, a mulcsolásos technikát is többet használják, amely csökkenti az öntözési és gyomlálási igényt.

A Tabánban található az első magyarországi Miyawaki-erdő, amely a japán Akira Miyawaki koncepciója alapján jött létre. A területet Szabó Veronika, a MATE Dendrológiai Tanszékének adjunktusa monitorozza, és az eredmények szerint a facsemeték gyorsabban nőnek, mint várták.

A Főkert új kezdeményezése a közösségi gyümölcsöskertek létrehozása, amelyek a városi biodiverzitást hivatottak növelni. A Tabánban már több gyümölcsfát és cserjét ültettek, amelyeket a helyi civil szervezetek is támogatnak.

Sajnos a klímaváltozás miatt egyes fafajok, mint a bükk, a nyír és a fenyő, nem bírják a városi körülményeket, és sokat ki kellett már vágni a közparkokban. A Főkert őshonos és idegenhonos fajokkal kísérletezik, hogy pótolja az elpusztult fákat.

A Gellért-hegyi telephelyen egy pálmafa is áttelelt az enyhe télnek köszönhetően. A Főkert a klímaváltozásra való felkészülés érdekében különböző kutatások eredményeit hasznosítja, és kísérletezik az új növényfajokkal.