Az V. kerületi előválasztás eredményéről és alacsony részvételéről

Az V. kerületi előválasztáson Juhász Péter nyerte meg a jelöltséget, így ő lesz a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter ellenzéki kihívója a júniusi önkormányzati választáson.

Április 15-18. között zajlott az V. kerületi előválasztás, ahol Kovács Alex Gábor, a Tiéd a Belváros Egyesület által támogatott korábbi szocialista önkormányzati képviselő, és Juhász Péter, aki több ellenzéki párt – a Momentum, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd-Zöldek, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Nép Pártja – támogatását is élvezte, mérettetik meg. Juhász korábban itt, a Belvárosban volt önkormányzati képviselő és korrupció gyanújába keveredett ügyeket tárt fel, amelyek Rogán Antal nevével is összefüggésbe hozhatók.

A szavazás eredménye szerint Juhász Péter 711 szavazatot, míg Kovács Alex Gábor 585 szavazatot kapott. A részvételi adatok alacsonyak voltak, a kerületi választópolgárok körülbelül 6 százaléka vett részt az előválasztáson. A kerületben több mint 20 ezer választópolgár található a névjegyzékben, de a kerületben élő mintegy 5 ezer külföldi állampolgár valószínűleg nem vett részt az előválasztáson.

A múlt vasárnap lezárult XII. kerületi előválasztás 14 százalékos részvételével összehasonlítva az V. kerületi előválasztás részvétele különösen alacsonynak tűnik. Az ellenzék számára az V. kerület továbbra is kihívást jelent, hiszen 1990 óta összesen két olyan ciklus volt, amikor nem a Fidesz polgármestere vezette a kerületet.

Juhász Péter 2014-ben 30 százalékot ért el az ellenzéki oldalon, szemben Szentgyörgyvölgyi 54 százalékos eredményével, de később lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról, hogy az országos politikára koncentrálhasson. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt viszont kihátrált mögüle, mert meg akarják tartani a távolságot a többi párttal.

Bár több kerületben és városban, így Győrben vagy Zuglóban is felmerült az előválasztás, végül az V. kerület mellett csak a XXII.-ben és a XII.-ben tartottak ilyen jellegű szavazást. A XXII. kerületben a DK-s Perlai Zoltán szoros csatában a momentumos Havasi Gábort győzte le, a XII. kerületben pedig Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt jelöltje és társelnöke aratott nagy győzelmet a momentumos Farkas Csaba fölött.

A Belváros egyébként nehéz terepnek számít az ellenzéknek: a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter 2014 óta a Belváros polgármestere, előtte pedig két cikluson át Rogán Antal vezette a kerületet. 2019-ben a Fidesz polgármesterjelöltje a szavazatok 52,49 százalékával nyert, ellenfele, az MSZP-s Tüttő Kata 42,47 százalékot gyűjtött össze. Juhász Péter mellett a júniusi önkormányzati választásra még Mi Hazánknak van saját jelöltje az V. kerületben, Szikora István.