AI-forradalmat ígérhetnek az Apple új M-szériás chipjei

Az Apple a mesterségesintelligencia-alapú fejlesztéseket veszi komolyabban, és terveik szerint 2024 második felében kezdik meg az M4-es lapkával szerelt Macek értékesítését, amelyek dedikált AI képességekkel lesznek felvértezve.

Az Apple 2020-ban mutatta be az első M-szériás chipjeit, amelyekkel teljesen elszakadtak az Inteltől, és azóta minden Macben M-szériás lapka található. Az M-szériás Macek az inteles modellekkel szemben nem csak gyorsabbak és erősebbek lettek, hanem az energiával is hatékonyabban bánnak, így nőtt a készülékek üzemideje is. Az M2 2022-ben, az M3 2023-ban debütált, és idén várható az M4-es chip is.

Az M4-es chipszéria az elődöknél többet ígér, nem csak egyszerű teljesítménynövekedést, hanem az AI-forradalomra való készenlétet is. A Bloomberg értesülései szerint az Apple jelentős átalakításokat tervez a Mac-családon belül, és az M4-es lapka már egy szándékosan AI-ra épülő chip lesz. Az új lapka legalább három különböző kiadásban fog debütálni, mint az M4, M4 Pro és M4 Max, és jövő év első felében várhatóan egy M4 Ultra variánst is bemutatnak.

Elsőként egy új iMac, a belépőszintű 14 hüvelykes MacBook Pro, valamint a magasabb kategóriás 14 és 16 hüvelykes MacBook Prók kaphatják meg az új chipet. A Mac mini is M4-re frissülhet a későbbiekben. 2025-ben új 13 és 15 hüvelykes MacBook Air, valamint egy frissített Mac Studio is érkezhet, és jövő tavasszal debütálhat az újratervezett Mac Pro is, amelyben az M4 Ultra vagy egy még erősebb M4 Extreme lapka is helyet kaphat.

Az Apple idén június 10. és 14. között rendezik meg a Worldwide Developer Conference-t (WWDC), ahol a legújabb szoftveres fejlesztéseket leplezik le. Az eseményen az iOS 18, az iPadOS 18, a watchOS 11, a macOS 15, a tvOS 18 és a visionOS 2 kerülnek bemutatásra, amelyekben már az Apple-féle MI is jelen lehet. Az iOS 18-ban először valódi MI-alapú fejlesztések is érkezhetnek, amelyeket az M4-es chip tovább emelhet magasabb szintre.