A párizsi helyzet fokozódik: 40 országból a sportág krémje érkezik Budapestre

Az olimpiai kvalifikációs időszak végéhez közeledve egyre kiélezettebb a verseny a párizsi kvótákért, amit jól mutat a jövő heti budapesti világkupa iránti nagy érdeklődés is. A Ludovika Campuson megrendezésre kerülő eseményre eddig 160 versenyző nevezett be.

A Magyar Öttusaszövetség (MÖSZ) elnöke, Balogh Gábor bejelentette, hogy a szövetség pályázni fog a 2027-es világbajnokság megrendezésére, amelyhez a kormány előzetes támogatását is megkapták. A jövő heti világkupa alkalmat ad arra, hogy a nemzetközi szövetség (UIPM) igényeit megvitassák Klaus Schormann-nal, a UIPM vezetőjével.

Balogh Gábor kiemelte, hogy a világkupa rendezése lehetőséget ad arra, hogy a magyar öttusázás bemutatkozzon, és a versenyzők hazai pályán szerepelhessenek. A szövetség folyamatosan egyeztet a klubokkal a felkészülés szükségleteiről, és Balogh Gábor bizalmát fejezte ki a versenyzők iránt, különösen Gulyás Michelle és Bőhm Csaba felé.

A MÖSZ-elnök tájékoztatott arról is, hogy szervezetfejlesztés zajlik, és egy stratégia kidolgozásán dolgoznak, amit júniusban szeretnének a kormány elé terjeszteni.

Mizsér Attila, a MÖSZ főtitkára szerint a világkupa nem csak az élversenyzőkről szól, hanem szurkolói zónát is kialakítanak, ahol a lovaglást és a lézerlövészetet is ki lehet próbálni, valamint vívásra is lesz lehetőség. A világkupa családokat, baráti társaságokat és munkahelyi közösségeket is vár a jövő hét végén.

A magyar öttusázók közül hat-hat versenyző küzd a kvalifikációért, és mindenki részt vehet a budapesti versenyen. Gulyás Michelle és Bőhm Csaba már rendelkezik olimpiai kvótával, és mindketten jó formában vannak. Gulyás Michelle szerint a világkupák a felkészülés tesztelésére szolgálnak, míg Bőhm Csaba kiemelte, hogy a férfi mezőny az utóbbi években erősödött.

Az olimpiai kvótákért folyó harcban a júniusi csengcsoui világbajnokság lesz a következő nagy állomás, ahol közvetlenül lehet jogot szerezni a részvételre. A nemzetközi szövetség a kvalifikációs ranglistáról tölti fel a mezőnyt, és egy nemzetből nemenként két versenyzőt lehet nevezni a párizsi játékokra.

A budapesti világkupa programja a női selejtezővel kezdődik, majd a férfi selejtező és a női körvívás következik. A női elődöntő és a férfi körvívás csütörtökön, a férfi elődöntő pénteken lesz. A hétvége a két egyéni döntővel és a vegyes váltók versenyével zárul.