A szimpatizáns: Kettős ügynök a vietnámi háború árnyékában

A vietnámi háború végén egy vietkong kettős ügynök kerül az Egyesült Államokba, ahol a dél-vietnámi menekültek közösségében kell kémkednie. Az HBO új sorozata, A szimpatizáns, ezt a történetet dolgozza fel, mely Viet Thanh Nguyen regényén alapul.

1975 áprilisában, amikor az észak-vietnámi csapatok megindulnak Saigon felé, a városban káosz uralkodik, és a kijárási tilalom ellenére is tömeg próbál menekülni az előrenyomuló északiak elől. Az amerikaiak mellett a velük együttműködő vagy szimpatizáló vietnámiak is szeretnének kijutni a városból. Ebben a zűrzavarban a vietkongok egyik kettős ügynöke, a Kapitánynak nevezett férfi is az Egyesült Államokba kerül.

A szimpatizáns című sorozat a kémkedés és az identitásválság témáját dolgozza fel, a háború embertelenségéről és a bevándorlók beilleszkedési zavarairól beszél együttérzéssel és humorral. A regény, amely Pulitzer-díjat is nyert, Graham Greene műveihez hasonlítanak, aki szintén hírszerző volt.

A sorozat főszereplőjét, Hoa Xuande alakítja, aki a Cowboy Bebop – Csillagközi fejvadászok című sorozattal szerzett ismertséget. A produkcióban Robert Downey Jr. is több szerepben tűnik fel, többek között a CIA-ügynök Claude-t, a filmes Nikót, Hammer professzort és Ned Godwin kongresszusi képviselőt alakítja. Downey Jr. a színészi feladatok mellett produceri szerepet is vállalt a sorozatban.

A 59 éves színész, aki Oscar-díjat is nyert idén, súlyos alkohol és drogfüggőségéből sikerült visszakapaszkodnia a csúcsra. Hollywood egyik elismert és megbecsült sztárjaként vasemberként és Sherlock Holmesként is hírnevet szerzett.