A határok áthágása: miért foglalkoztatja a popkultúrát az apácák élete?

Rihanna élvhajhász apácának öltözve pózol az Interview magazin tavaszi számának címlapján, ami sokakat megbotránkoztatott. A popkultúra, a divatszakma és a filmvilág miért van megszállva az istenfélő apácák egyszerű életétől?

A Dior kreatív igazgatójaként John Galliano 2008-ban tervezett egy haute couture kollekciót, amely az ötvenes évek zárdai öltözékét idézte meg, és több divattervező is követte ezt az irányt, mint például Schiaparelli, Marine Serre, Emilia Wickstead és Vaquera. A közelmúltban Bella Hadid is apácakendőre emlékeztető fejfedőben jelent meg egy 2022-es őszi-téli kifutón.

Rihanna azonban egyáltalán nem volt visszafogott, és a testéből többet is megmutatott, mint egy átlagos modell, amiért néhányan úgy vélték, hogy gúnyolódik a kereszténységen.

A Szeplőtlen című horrorfilm főhőse, Cecilia, egy eltitkolt terhességgel zárdába költöző nő, aki egy baljós titkokat őrző helyen próbál új életet kezdeni. A film Sydney Sweeney főszereplésével került a mozikba.

Az apácák életének megjelenítése a popkultúrában hosszú múltra tekint vissza. Képeslapokon szuggesztív módon fagylatot nyaldosó vagy nyelvpiercinggel áldozó apácák láthatók, és egy 1965-ös fotón négy apáca dohányzik. Andy Warhol Az apáca című pop-art portréján Ingrid Bergman svéd színésznőt örökítette meg katolikus nővérként.

Amerikai és japán művészek is megalkották a „repülő” apáca változatát, az egyik festményen birkózás közben, a másikon kisrepülőn száguldva ábrázolva őket. Dr. Lynn S. Neal szerint az apácák szokásai számos konnotációt ébresztenek, mint az elkötelezettség, a szentség, az önmegtagadás és a mások szolgálata iránt.

Az 1959-es Az apáca történetében Audrey Hepburn Krisztus mennyasszonyát alakította, ami Hollywood első kísérlete volt a hitükkel küszködő nők bemutatására. Az európai filmgyártásban a hatvanas, hetvenes években a jámborság és az istenfélés jelképei a gonoszság és a szexuális megszállottság hírnökeivé változtak. Ezek a filmek gyakran Olaszországban készültek, ahol a lakosság nagy része katolikus.

(Borítókép: Rihanna 2023. december 18-án. Fotó: Frazer Harrison / Getty Images)