A favipiravir használatának hatástalansága enyhe Covid esetén

Szegedi kutatók által végzett tanulmány kimutatta, hogy a favipiravir alkalmazása enyhe Covid-19 tünetek esetén nem volt hatékony Magyarországon. A kutatás szerint a gyógyszer nem segített a vírus gyorsabb kiürülésében azoknál a betegeknél, akik enyhe tünetekkel rendelkeztek.

Magyarországon a favipiravirt enyhe és középsúlyos Covid-19 tünetekkel rendelkező betegek számára javasolták, különösen a betegség korai szakaszában, a tünetek megjelenése utáni 3-5 napon belül. A gyógyszer háziorvos által felírva az alapellátásban, illetve járóbeteg-ellátásban volt elérhető, és receptre ingyenesen kiváltható volt a gyógyszertárakban.

Egy friss metaanalízis eredményei és a Szegedi Tudományegyetem kutatása is azt mutatják, hogy az enyhe tünetekkel járó betegeknél a favipiravir nem eredményezett szignifikánsan gyorsabb víruskiürülést. Az alcsoport-elemzések szerint a favipiravir csak a közepes súlyosságú és a fekvőbeteg-ellátásban részesülő betegeknél növelte a vírusürülést 59 és 42 százalékkal. Az enyhe tünetekkel járó, ambuláns ellátásban részesülő betegeknél a favipiravirnak nem volt kimutatható jótékony hatása.

A gyógyszertárban kiváltott favipiravir tehát hatástalan volt a koronavírus enyhe tüneteire, és csak a súlyosabb, illetve közepesen súlyos esetekben lett volna érdemes alkalmazni a kórházi körülmények között. A legújabb Covid-irányelv már nem is tartalmazza a favipiravir-kezelést enyhe fertőzés esetén.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 2020 októberében engedélyezte a favipiravir klinikai vizsgálatát, amely több kórház részvételével indult meg. Decemberben a gyógyszer bekerült a hazai terápiás ajánlásba, és a hónap végén már a járóbeteg-ellátásban is elérhetővé vált. Japánban, a favipiravir származási helyén, az egészségügyi minisztérium leállította a gyógyszer klinikai vizsgálatát, és azóta nem használják Covid-19 kezelésére. Az amerikai, brit és német terápiás ajánlások, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelvei sem tartalmazzák a favipiravirt, az ausztrál ajánlás pedig kifejezetten ellenzi annak használatát. Ennek ellenére több országban, köztük Kínában, Indiában, Oroszországban, Törökországban, Szerbiában és Romániában továbbra is alkalmazzák a gyógyszert.

2022-ben az OGYÉI büntetőfeljelentést tett a favipiravir hatásosságát megkérdőjelező cikkek miatt, de nem részletezték, hogy pontosan milyen problémájuk volt ezekkel a cikkekkel. A tudományos közösség felháborodással és értetlenkedve reagált az OGYÉI lépésére, mivel a tudományos vitát jogi úton próbálták megoldani. A mostani kutatás eredményei azonban megerősítik, hogy a favipiravir, ahogy Magyarországon használták, nem volt hatékony a Covid-19 kezelésében.