Orosz oligarchák elől menekült el a Telegram alapítója

Az orosz VKontakte közösségi oldal korábbi vezetője, Pavel Durov 2013-ban menekült el Oroszországból, és ekkor indította el testvérével a Telegram üzenetküldő alkalmazást, amely mára a világ egyik legdinamikusabban növekvő üzenetküldő szolgáltatása lett.

Pavel Durov, a Telegram alapítója, aki jelenleg Dubajban él, Tucker Carlson amerikai jobboldali újságírónak adott interjúban beszélt arról, hogy miért hagyta el Oroszországot 2013-ban. Az interjúban elmondta, hogy a VKontakte társalapítójaként 2011-2012 fordulóján megtagadta az orosz hatóságok kéréseit, amelyek arra irányultak, hogy távolítsa el a hálózatról az ellenzéki közösségeket. Az EuroNews szerint ezek a kérések a nép oroszországi parlamenti választások vélt elcsalása miatt kialakult tiltakozások idején érkeztek.

A 2013-as Euromajdan-tüntetések alatt az orosz hatóságok választás elé állították Durovot: vagy teljesíti a követeléseiket, vagy lemond a VKontakte vezérigazgatói posztjáról, és elhagyja az országot. Durov az utóbbit választotta, és a közösségi oldal Kreml-közeli oligarchák kezébe került.

Durov azt is elmondta, hogy a nyugati vetélytársak által terjesztett hírekkel ellentétben a Telegramot az orosz nyelvű országokban nem ellenőrzi az orosz állam. Emellett azt is állította, hogy az FBI megpróbálta titokban beszervezni a Telegram egyik fejlesztőjét, hogy kémkedhessen a felhasználók után.

A Telegram jelenlegi sikerét jelzi, hogy már 900 millió aktív előfizetője van, és Durov szerint hamarosan átlépi az 1 milliárdot is. Az ukrajnai háború kezdete óta a Telegramot mindkét fél előszeretettel használja információszerzés céljából.