A Magyar Nemzet, a Mediaworks és az Origo vezeti a sajtóperek vesztes listáját

A Fővárosi Törvényszék adatai alapján a Magyar Nemzet, a Mediaworks és az Origo vesztette el a legtöbb sajtópert a múlt évben. A Magyar Nemzet összesen 7, míg a Mediaworks 5 személyiségi jogi perben maradt alul. Az Origo 2022-ben 13-at, de tavaly már csak 4-et vesztett el. Az Átlátszó, az RTL és a Telex minden ellene indított pert megnyert, míg a független sajtótermékek, mint a 444, a HVG és a Magyar Hang, összesen csak négy helyreigazítási pert vesztettek el.

A Fővárosi Törvényszék a korábbi évekhez képest változtatott az adatok összesítésén, hiszen a sajtó-helyreigazítási keresetek mellett a képmás- és hangfelvételhez való jog érvényesítése miatt indított pereket is hozzáadta. Azonban ezekből csak kettő volt, és csak egy zárult elmarasztalással, a másik még folyamatban van, így nem befolyásolják jelentősen a statisztikákat.

Az elmúlt hat évben a Fidesz-barát médiatermékek közel 400 helyreigazítási pert vesztettek el, és 2022-ben 29 sajtó-helyreigazítási pert buktak. A tavalyi adatok szerint a kormánypárti sajtó 22 pert vesztett el, ami a beadványok 62 százalékát jelenti, míg a független sajtótermékek 85 százalékát megnyerték.

A Magyar Nemzet 10 keresetből 7-et vesztett el, a Mediaworks 7-ből 5-öt, míg az Origo 6-ból 4-et. A Fővárosi Törvényszék ezúttal nem tüntette fel külön a képmás- és hangfelvételhez való jog megsértése miatt indított pereket, így nem ismert, hogy melyik médiatermék ellen érkeztek ilyen keresetek.

A Magyar Nemzet egyik elvesztett perét az Átlátszó ellen indították, miután a lap és az MTI valótlan tényállításokat közölt az Átlátszó finanszírozásáról és működéséről. A sajtó-helyreigazítási pert az Átlátszó nyerte meg, és a Magyar Nemzet közzétette a helyreigazítást.

A független sajtótermékek közül a 24.hu és a HVG.hu egy-egy pert vesztett el, míg az RTL, a Telex és az Átlátszó minden pert megnyert. A 444.hu és a Magyar Hang ellen nem indítottak sajtópert.

A személyiségi jogok megsértésével kapcsolatos perekben a Mediaworks 42 keresetből 25-öt vesztett el, a TV2 pedig 13-ból 4-et. Más sajtótermékek nem vesztettek ilyen pert tavaly.

A közérdekű adatigénylésre az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud weboldalt használták, amely lehetővé teszi bárki számára, hogy könnyen és átláthatóan igényeljen közérdekű adatokat. A Pesti Srácok viszont az összes ügyét elbukta.