A KÉSZ Építő Zrt. állásfoglalása a Duna Terasz Grande tűzjelző ügyében

A KÉSZ Építő Zrt. reagált a Duna Terasz Grande lakópark tűzjelzőjével kapcsolatos korábbi állításokra, hangsúlyozva, hogy a tűzjelző berendezés nem volt hónapokon át kikapcsolt állapotban.

A vállalat kiemelte, hogy a Duna Terasz Grande (DTG) lakópark birtokbaadásának napján, 2024. március 27-én, és azt megelőzően is a tűzjelző berendezés működött, csupán a szirénája volt lekapcsolva Tóth Csaba, a DTG ügyvezetőjének kérésére.

A KÉSZ Építő Zrt. tájékoztatása szerint a birtokbaadás napján a tűzjelző rendszer üzemszerűen működött, amit a DTG Kft. és a KÉSZ képviselői együtt ellenőriztek. A cég vállalta, hogy a tűzjelző rendszert telepítő szakkivitelezőkkel együttműködve megvizsgálja a berendezést, és ha szükséges, újra bekapcsolja, illetve felülvizsgálja a rendszert. Ezt a lehetőséget azonban a DTG nem használta ki.

A KÉSZ hangsúlyozta, hogy a DTG harmadik félnek engedélyezte a rendszerhez való hozzáférést, ami miatt a KÉSZ által vállalt garanciális kötelezettségek érvényüket veszthetik, ami plusz költségeket jelenthet a vevőknek. Ez minden olyan rendszerre és eszközre vonatkozik, amelyre a cég garanciát vállalt.

A cég szerint félrevezető az az állítás, hogy a jótállási kötelezettségük fennállna akkor is, ha nem állítanák ki vagy nem adnák át a jótállási jegyeket.

A KÉSZ Építő Zrt. jelezte, hogy a társasházak műszakilag elkészültek, a lakópark 2023 novemberétől használatbavételi engedéllyel rendelkezik, és a lakások beköltözésre alkalmasak. Azonban a műszaki átadás-átvételi eljárás, amely magában foglalja az üzemeltető személyzet oktatását, a beépített alapanyagok műbizonylatainak, kezelési és karbantartási utasításainak átadását, még nem történt meg. A KÉSZ Építő Zrt. várja, hogy a DTG Kft. érdemben reagáljon az elszámolási javaslatára, és így lezáruljon az ügy.