Izraeli társadalom: Nem támogatják az Irán elleni ellentámadást

A Héber Egyetem kutatása alapján az izraeli lakosság 74 százaléka ellenzi, hogy Izrael ellentámadást indítson Irán ellen, ha ez veszélyeztetné a nyugati és néhány arab ország biztonsági szövetségét.

A jeruzsálemi Héber Egyetem friss felmérése szerint a megkérdezett izraeliek többsége, pontosan 74 százaléka nem támogatja az Irán elleni ellentámadást, amennyiben az alááshatná a fontos szövetséges országokkal, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Jordánia és Szaúd-Arábia ápolt kapcsolatokat.

A kutatás során a résztvevőknek az iráni támadásra adott izraeli válaszlépésekről kellett véleményt formálniuk. Az eredmények szerint a válaszadók 52 százaléka úgy vélekedett, hogy Izraelnek nem kellene reagálnia az iráni támadásra, ezzel lezárva a konfliktus aktuális szakaszát. Ezzel szemben a megkérdezettek 48 százaléka szerint Izraelnek mégis válaszolnia kellene, még ha ez hosszabbíthatja is a konfliktust.

A katonai válaszlépést támogatók közül 25 százalék állt amellett, hogy Izraelnek iráni területen kellene műveleteket végrehajtania, míg több mint egyharmaduk egy stratégiai beavatkozást javasolt az iráni nukleáris fenyegetés megszüntetése érdekében. A Moszad korábbi igazgatója, Zohar Palti szerint nem kizárt, hogy Izrael az iráni nukleáris létesítményeket célozza majd válaszcsapásában.

A válaszadók megosztottak voltak az izraeli kormány erősségét illetően: 46 százalék érzékeli erősnek a kormányt Irán felé, míg ugyanennyien gyengének vagy sem erősnek, sem gyengének nem ítélik meg.

Az izraeli lakosság többsége szerint fontos, hogy figyelembe vegyék szövetségeseik biztonságpolitikai igényeit, mindössze 12 százalék mondta, hogy nem támogatja ezt. Körülbelül 60 százalék állította, hogy amerikai segítség esetén Izraelnek össze kell hangolnia biztonságpolitikai intézkedéseit az Egyesült Államokkal. A Gázai övezettel és Ciszjordániával kapcsolatos biztonság szervezését illetően a megkérdezettek 43 százaléka úgy véli, hogy ezt Izrael szövetségeseire kell bízni, míg a válaszadók negyede ezzel nem értett egyet.

A felmérés adatgyűjtését egy online panel segítségével végezték, amely vasárnap és hétfő között zajlott. A minta 1466 felnőtt izraeli állampolgár véleményét tükrözi, és figyelembe veszi az izraeli társadalom sokféleségét, többek között vallás, nem, életkor és lakóhely alapján.

Az egész világ az izraeli válaszcsapásról találgat, miután Irán példa nélküli támadásra szánta el magát április 13-án, szombaton, amikor először lőtt ki rakétákat közvetlenül Izraelre. Irán biztonsági megfontolásból ideiglenesen bezárta nukleáris objektumait, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség két napra kivonta az ellenőreit. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója bejelentette, hogy az Egyesült Államok új szankciókat vezet be Irán ellen, amelyek az ország rakéta- és drónprogramját célozzák.

A legnagyobb kérdés jelenleg, hogy Izrael milyen ellencsapásról dönt az Iránból kilőtt 300 rakétára és drónra válaszul, és hogy arra Teherán miként reagál. Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter szerint az izraeli válaszlépésnek arra kell késztetnie Teheránt, hogy „megbánja azt a pillanatot, amikor egyáltalán megfordult a fejében a támadás gondolata”.