BKK-rendészetet, szakembereket és a régi városzászlót ígér a főpolgármester-jelölt

Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt, a BKK-rendészet létrehozását tervezi, hogy a budapesti tömegközlekedés biztonságosabb legyen. Emellett szakemberekkel szeretné betölteni a fővárosi cégek szakmai pozícióit, és visszaállítaná a 2011 előtti városzászlót.

Ötezer budapesti töltötte ki Vitézy Dávid kérdőívét, amelynek eredményei alapján készült el a pénteken bemutatásra kerülő, 100 fejezetből álló programja. A jelölt szerint programja konkrét és számonkérhető javaslatokat tartalmaz a lakhatás, zöld ügyek, környezetvédelem, kultúra, egészségügy és a közlekedés területén.

Vitézy Dávid 10 ezer szolgálati bérlakást építene, és a BKK-n belül rendészeti egységet hozna létre. A cél, hogy a hiányszakmákban dolgozók, mint az ápolók, tanárok és rendőrök számára lakhatást biztosítson, ezzel enyhítve a fővárosban tapasztalható munkaerőhiányt.

A BKK rendészet feladata lenne a tömegközlekedési eszközökön és állomásokon az utazási szabályok érvényesítése, valamint az antiszociális jelenségek visszaszorítása. A rendészet gyors reagálású egységként működne, amely az utasok vagy a járművezetők hívására azonnal a helyszínre érkezne.

Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy nem engedné meg, hogy pártpolitikusok foglalják el a fővárosi közszolgáltató cégek szakmai pozícióit. Ígérete szerint a köztisztaság, hulladékkezelés és közlekedés területén dolgozó vállalatoknál szakemberekre cserélné a politikusokat.

A főpolgármester-jelölt a városzászló kapcsán is kifejtette álláspontját, miszerint vissza kellene hozni Budapest történelmi zászlaját, az 1873-ban megalkotott piros-sárga-kék trikolórt. Vitézy szerint a Tarlós-féle zászló nem vált be, és nem látni, hogy bárki is használná. A zászló bevezetésekor több kritika is érte, például Bertényi Iván történész szerint hadilobogóra emlékeztet, nem városi zászlóra.

A hármas metró kocsifelújítási tenderének körülményeire is kitért Vitézy, amelyben furcsa körülmények között nyertek az oroszok. Vitézy szerint a közbeszerzés részleteit ő sem ismeri jobban, mint a közvélemény, mivel a közbeszerzés csak 2015-ben zajlott le, amikor már nem volt a BKK vezetője.

Tarlós István, a korábbi főpolgármester, Vitézy állításaira reagálva azt írta, hogy a BKV igazgatósági határozatokat mutatta be az ATV műsorában, amelyekben Vitézy és helyettese igennel szavaztak a felújításra vonatkozó közbeszerzés elindítására. Tarlós azt is hozzátette, hogy a projektet a BKV bonyolította le, és az orosz pályázót a BKV igazgatósága egyhangúlag választotta ki. Tarlós szerint Vitézynek azonnal és írásban kellett volna jelentenie, ha nyomást gyakoroltak volna rá az oroszok részéről, de ezt nem tette meg.

Tarlós azt is megjegyezte, hogy már 2012-ben is szó volt arról, hogy le akarja váltani Vitézyt, tehát az oroszokkal kapcsolatos állítások nem állják meg a helyüket. Végül Tarlós arra kérte Vitézyt, hogy a kivizsgálás során ne feledkezzen meg az elektronikus jegyrendszer kiviteli szerződéséről sem, amelyet Vitézy önállóan kötött.

A két politikus közötti konfliktus évtizedes történet, és a zászlós ügy is az akkori feszültségterhes időknek a folyománya. Vitézy szerint őt Tarlós külső nyomásra, Moszkvából érkező nyomásra rúgta ki, ami a 3-as metró felújításával kapcsolatos tender miatt történt. Tarlós ezt tagadja és azt fontolgatja, hogy beperelje Vitézyt, aki viszont áll elébe.