Új információk Ted Kaczynski, az Unabomber haláláról

Tíz hónappal a hírhedt matematikus és terrorista, Ted Kaczynski halála után új részletek láttak napvilágot a boncolási jegyzőkönyvből, amelyek felvetik az öngyilkosság körülményeinek kérdéseit.

Ted Kaczynski, aki az Unabomber néven vált ismertté, 2023-ban hunyt el a Durhamtól északkeletre található Butner szövetségi egészségügyi központban. Halálának pontos okát kezdetben nem tisztázták, később azonban öngyilkosságként jegyezték fel.

Az NBC News által megszerzett boncolási jegyzőkönyv szerint Kaczynskinál 2021 márciusában diagnosztizáltak végbélrákot, majd 2023 júniusában, egy hónappal a halála előtt depressziót állapítottak meg nála, és pszichiátriai vizsgálatra küldték.

Az észak-karolinai vezető orvosszakértő hivatala megerősítette, hogy a halál oka akasztás volt, amely során Kaczynski cipőfűzőt használt kötélként.

Jack Donson, a Szövetségi Börtönügyi Hivatal nyugalmazott ügykezelője szerint Kaczynski öngyilkossága kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a halála megelőzhető lett volna-e, és hogy miért volt hozzáférése a cipőfűzőhöz. Donson hozzátette, hogy nem világos, hogy Kaczynski depressziója miatt került-e öngyilkossági megfigyelésre, ami magában foglalná a folyamatos közvetlen felügyeletet és az öngyilkossághoz használható tárgyak eltávolítását.

„Némileg meglepő, hogy egy maximális biztonsági fokozatú fegyházból kikerülő rab képes volt cipőfűzőt szerezni egy kórházban, hogy aztán megölje magát vele” – mondta Donson.

Matematikusból lett terrorista

Kaczynski a 1978 és 1995 közötti időszakban házi készítésű bombákkal hajtott végre támadásokat, amelyek során három ember vesztette életét. A modern társadalom elleni harc jegyében követte el ezeket a cselekményeket.

Az FBI által végrehajtott hosszú és költséges nyomozás eredményeként fogták el Montanában, ahol egy kunyhóban élt elszigetelten a modern civilizációtól. Kaczynski, aki 160 feletti IQ-val rendelkezett, a társadalmi rend összeomlását szerette volna elérni. A terrorcselekmények során három embert ölt meg és huszonhármat megsebesített.

Harvardon végzett matematikusként kezdte pályafutását, majd 25 éves korában már a Berkeley Egyetem professzora volt, ezt követően radikalizálódott és hajtotta végre támadásait. A hatóságok éveken át próbálták elkapni, de ő ügyesen elkerülte a nyomozókat. Végül egy 35 ezer szavas kiáltványának megjelentetése vezetett a lebukásához, amelyben a technológiai fejlődést és az iparosodást bírálta. Egyedi stílusa és gondolatai alapján bátyja ismerte fel.

: ARTICLE START - id:"article-1" - type: "input"