Taylor Swift rajongóit internetes csalók rövidítették meg brutális pénzekkel

Taylor Swift rajongói körülbelül 1,2 millió dollárt, azaz nagyjából 461 millió forintot veszítettek el a jegycsalók miatt, egy bank figyelmeztetése szerint. A csalók az interneten garázdálkodnak, és a popsztár júniusi, Egyesült Királyságban induló Eras Tourja jegyeinek hamisításával verték át az embereket.

A Lloyds Bank szerint eddig több mint 600 ügyfelük jelentette, hogy átverés áldozatává váltak. Az áldozatok átlagosan 413 dollárt, de egyes esetekben akár 1200 dollárt is elveszítettek. A bank adatai alapján a csalások az Egyesült Királyságban legalább 3000 áldozatot érinthettek a jegyek tavaly júliusi értékesítése óta.

A csalások több mint 90%-a hamis hirdetésekkel vagy Facebook-bejegyzésekkel kezdődött. A csalók nem hivatalos csoportokat hoztak létre, sok esetben több tízezer taggal, hogy jegyeket kínáljanak eladásra vagy vásárlásra Taylor Swift koncertjeire.

A módszerük egyszerű: előleget kérnek a jegyekért, majd a pénz elküldése után nyomtalanul eltűnnek. A csalásoknak gyakran két hulláma van: az első a jegyek értékesítésekor, a második pedig az esemény időpontja körül.