TEK: Magyarországon nem változott a terrorkészültségi szint

A Terrorelhárítási Központ (TEK) közleménye szerint tévesek azok az értesülések, amelyek szerint Magyarországon emelték volna a terrorkészültségi szintet.

A TEK kijelentette, hogy Magyarországon jelenleg a 3-as szintű terrorkészültség van érvényben, és nincs olyan információ, amely szerint közvetlenül fenyegetné a magyar emberek biztonságát egy terrorcselekmény. A Belügyminisztériumot megkeresve kedd este erősítették meg ezt az információt.

A rendőrség az iráni támadás után megerősítette a külképviseletek védelmét, fokozottabban ellenőrzik a közintézmények és a határátlépések biztonságát. A TEK tájékoztatása szerint a rendvédelmi és partnerszolgálatok közötti információcsere folyamatos, az adatokat pedig a TEK összegzi, elemzi és értékeli.

A Védelmi Tanácsot, amely a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, közbiztonsággal, határrendészettel, honvédelemmel, menekültüggyel, katasztrófavédelemmel, terrorelhárítással és védelmi fejlesztésekkel foglalkozik, a miniszterelnök hívta össze vasárnap, az Irán és Izrael közötti incidens után. Orbán Viktor a megbeszélés után közösségi oldalán azt nyilatkozta, hogy minden lehetséges intézkedést megtesznek annak érdekében, hogy a globális konfliktusok ne jelentsenek veszélyt Magyarországra. A miniszterelnök elítélte az iráni támadást, és utasítást adott a belügyminiszternek és a terrorelhárítás vezetőinek, hogy garantálják a magyar emberek biztonságát.

Horváth József, a polgári és katonai elhárítás egykori műveleti főigazgató-helyettese szerint, amikor a kormányfő ilyen utasítást ad, az információforrások beélesítése és a külföldi partnerszolgálatokkal való kapcsolattartás automatikusan megkezdődik.