„Soha nem mondunk le a fiunkról” – 21 éve vonatbaleset érte, azóta fekszik éber kómában Szilárd

Egy szülő soha nem mond le a gyermekéről, akkor sem, ha tudja, hogy már nem képes segíteni rajta. A Dudás házaspár huszonegy esztendeje gondoskodik a fiukról, Szilárdról, aki néhány hete ünnepelte a harmincnyolcadik születésnapját.

Szilárd egy vonatról esett le még tinédzserként. Ennek huszonegy éve. Pontosabban ő nem ünnepelte, csak a szülők és az ismerősök, a jóakarók. A tragikus baleset egy meggondolatlan cselekedet következménye volt, amikor a tizenhét éves fiú, a faluját meglátva, leugrott a vonatról, mert sietett haza, az édesanyja és édesapja ölelő karjaiba.

Az orvosok szerint nem érdemes reménykedni Szilárd javulásában vagy gyógyulásában, hiszen huszonegy éve van éber kómában. A szeretet és a remény azonban nem ugyanaz. A fiú szülei nem engedték, hogy a gyermekük – a magatehetetlenség rabságában – egy kórház elfekvőrészlegén várja, hogy a szervezete mikor adja fel a küzdelmet. Hazavitték, és pénzt, energiát nem kímélve, több mint két évtizede ápolják otthonukban. Belerokkantak anyagilag, lelkileg, de nem bánják, mert a szeretetet választották, amely erőt ad nekik mindennap, amíg a gyermekük csak lélegzik.