Szerbiában szigorú szabályokat vezettek be az elektromos rollerekre

Szerbiában új törvény szabályozza az elektromos rollerek használatát, mely szerint legkésőbb június 15-ig regisztrálni kell a könnyű elektromos járműveket. A regisztráció elmulasztása esetén akár 120 ezer dináros bírság is kiszabható.

Az új szabályozás értelmében április 5-től lehetőség van a könnyű elektromos járművek, így az elektromos rollerek bejegyzésére Szerbiában. A törvény kimondja, hogy a regisztrációhoz a járműnek kétkerekűnek, mechanikus kormányzásúnak és ülés nélkülinek kell lennie. A sikeres regisztrációt egy matrica jelzi, amelyért 1560 dinárt, az űrlap kitöltéséért pedig további 500 dinárt kell fizetni. Június 15 után csak érvényes regisztrációval lehet majd ezeket a járműveket használni a közúti forgalomban.

Az elektromos rollerek használata jelenleg nem kötött forgalmi vizsgához, így gyakorlatilag bárki használhatja őket a forgalmi szabályok ismerete nélkül, akár az autóutakon, akár a járdán. Ez azonban balesetveszélyes helyzeteket teremthet.

A balesetveszély csökkentése érdekében a törvény előírja a sisak és a láthatósági mellény viselését az elektromos roller használata közben, valamint megtiltja a járdán való közlekedést. A szabályok megszegése esetén a szabálysértők akár 10 ezer dináros büntetést is kaphatnak.