Sára Botond szabadságra megy a választási kampány idejére

Budapest főispánja, Sára Botond, aki a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjeként indul Józsefvárosban, fizetés nélküli szabadságra megy a június 9-i önkormányzati választás napjáig.

Sára Botond a Magyar Nemzetnek nyilatkozva kritizálta a VIII. kerület jelenlegi állapotát, amely szerinte a 2019-es választás óta romlott. A főispán szerint a közterek és épületek állaga is romlik, és a közbiztonság is komoly problémát jelent. Az utcák koszosságát és a hajléktalanhelyzet tarthatatlanságát emelte ki, mint a kerület legnagyobb gondjait.

Sára Botond kifogásolta Pikó András polgármesterségét, aki szerinte csak egy ígéretét tartotta be: több helyre toi-toi vécéket telepített, amelyek a jelölt szerint drogosok, hajléktalanok és prostituáltak tanyáivá váltak. Azt is bírálta, hogy Pikó jó kapcsolatokat ápol a hajléktalanellátó szervezetekkel, és az önkormányzat pénzét osztogatta nekik.

A Fidesz polgármesterjelöltje szerint az egyik első intézkedésük a hajléktalanellátó intézmények hatékonyságának felülvizsgálata lesz, és szükség esetén ezek bezárása. Célja, hogy Budapest hajléktalanellátását teljesen újra kell szervezni, és a józsefvárosiak érdekeit helyezi előtérbe. Emellett ígéretet tett arra is, hogy eltörli az "indokolatlanul kivetett úgynevezett Pikó-sarcot", és visszaállítja a második autóra is az ingyenes parkolást. Sára Botond azt is hozzátette, hogy visszafizetné a beszedett parkolási díjakat azoknak, akiknek korábban ingyenes volt a parkolás.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András szoros versenyben győzte le Sára Botondot, aki később főispánná nevezték ki. Az országgyűlési választáson pedig Jámbor Andrástól kapott ki. Korábban úgy tűnt, hogy Szilágyi Demeter lehet a kormánypártok jelöltje, de végül ismét Sára Botondot indítják. Sára 2018 és 2019 között már vezette a kerületet, azonban a 2019-es önkormányzati választáson kikapott az ellenzék közös jelöltjétől, a volt rádiós Pikó Andrástól. Az eredmény nagyon szoros volt, mindösszesen 269 szavazat döntött, Pikó 49,6, Sára pedig 48,42 százalékot kapott.

Nem maradt sokáig pozíció nélkül, Orbán Viktor miniszterelnök 2020 januárjában kinevezte a fővárosi kormányhivatal vezetőjének. Ezt a hivatalt akkor még kormánymegbízottnak hívták, 2022 júniusa óta azonban már főispánnak. Sára a 2022-es parlamenti választáson is próbálkozott Józsefvárosban, azonban ismét kikapott a közös ellenzéki jelölttől, Jámbor Andrástól. Mostantól a választás napjáig fizetés nélküli szabadságon van, és amennyiben megnyeri a választást, október elsejétől lemond a kormányhivatal vezetéséről.

A Fidesz hónapok óta azzal kampányol Józsefvárosban, hogy a kerület mocsokban és ürülékben úszik, és a Mondjuk a frankót nevű propagandaoldal szerint a kerület hajléktalangettóvá vált. A Fidesz kampányának állítólagos jellemzőit, mint a "csövesvoks", "hajléktalanlobbi", "hajléktalanbiznisz", és "csövesláger" kifejezéseket is felhasználják. Sára Botond kijelentette, hogy „Mindenkivel meg fogok küzdeni, ha kell, a kormánnyal, ha kell, a fővárossal és bárkivel annak érdekében, hogy ne Józsefváros legyen ennek a problémának az elszenvedője”. A gyermekvédelemre is nagy hangsúlyt fektetne, és véget vetne Pikóék LMBTQ-propaganda terjesztésére irányuló törekvéseinek.