Péterffy Tamás, a világ leggazdagabb magyarja jelentős befektetést hoz Magyarországra

Péterffy Tamás, aki 100 dollárral kezdte amerikai karrierjét, és mára a világ ötven leggazdagabb embere közé emelkedett, most jelentős tőkével támogatja a kelet-közép-európai régió fiatal vállalkozásait.

Az Interactive Venture Partners nevű pénzügyi alapkezelő társaság megalakulását jelentette be, amelyet a világ leggazdagabb magyar származású milliárdosa, Péterffy Tamás hívott életre. Az alap kezdeti befektetése 50 millió euró, ami Péterffy magánvagyonából származik, és célja, hogy támogatást nyújtson azoknak a kezdő vagy fiatal vállalkozásoknak, amelyek egyedülálló technológiai termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek.

Az alapkezelő társaság és a budapesti közreműködők jelentős globális piaci tudással és több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, amelyet a régió vállalkozóinak sikeréért kívánnak felhasználni.

Péterffy Tamás, a Forbes rangsorolása szerint a világ 44. leggazdagabb embere, közel 35 milliárd dolláros vagyonát az online brókercég és kereskedelmi platform, az Interactive Brokers létrehozásával szerezte. A cég már korábban is közeledett a magyar piachoz, és Péterffy több alkalommal is beszélt arról, hogy tervei vannak a régióban és Magyarországon. Egy Forbes rendezvényen említette, hogy támogatni kívánja a magyar vállalkozásokat, de elvetette a magyarországi bankalapítás tervét, mivel a magyar törvények alapján nem lehetne versenyképesen ellátni az európai ügyfeleket.

Péterffy Tamás élete igazi "amerikai álom" történet. Budapesten született, és az '56-os forradalom után követte apját az Egyesült Államokba. Kezdetben műszaki rajzolóként dolgozott, majd a pénzügyi szektorban forradalmasította a kézi folyamatokat automatizált rendszerekkel. Az általa alapított Interactive Brokers cég a Brexit után Írországba és Budapestre helyezte át európai tevékenységét, és a Budapesti Értéktőzsde tagja lett.