Oroszországban nemkívánatos lett a Borisz Nyemcov Alapítvány

Az orosz igazságügyi minisztérium a nemkívánatos szervezetek listájára sorolta a Borisz Nyemcov Alapítványt.

Borisz Nyemcov, aki a kilencvenes években többek között a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltötte, a 2000-es években Vlagyimir Putyin rendszerének ellenfele lett. 2015-ben, a Kreml közelében, nyílt utcán gyilkolták meg. A Bellingcat 2022-es oknyomozása szerint Nyemcovot az FSZB kivégzőosztaga közel egy évig figyelte. A politikus családjának Orbán Viktor is kifejezte együttérzését, míg a börtönben idén elhunyt Alekszej Navalnij esetében nem tett ilyen gesztust.

Nyemcov halálakor a liberális demokrata RPR-Parnasz párt társelnöke és az orosz ellenzék koordinációs tanácsának tagja volt, aki aktívan szót emelt Oroszország ukrajnai politikája és a Krím 2014-es annektálása ellen.

Még 2020-ban több ezer ember gyűlt össze Moszkvában, hogy Nyemcovra emlékezzenek.

A Borisz Nyemcov Alapítványt a politikus lánya alapította Németországban, nem sokkal édesapja halála után.

Eközben Oroszország gazdasági helyzete változóban van. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a legfrissebb jelentésében javított Oroszország 2024-es gazdasági növekedésére vonatkozó korábbi előrejelzésén. A katonai kiadások növelésének köszönhetően az orosz gazdaság 3,2 százalékos éves gyarapodásával számolnak, míg januárban csak 2,6 százalékos növekedést prognosztizáltak. A Kreml 10,8 billió rubelt (115 milliárd dollárt) különített el 2024-ben hadicélokra, ezzel háborús alapokra helyezve a gazdaságát. A katonák százezreinek mozgósítása enyhített a munkanélküliségi mutatókon, míg a fegyvergyártás intenzitásának növelése rengeteg állami forrást pumpált a gazdaságba. Mindezek ellenére a lakossági fogyasztás mértéke drámaian visszaesett, valamint romlott a hitelfelvevő magánszemélyek törlesztési képessége. Elvira Nabiullina, az orosz központi bank elnöke is kiemelte, hogy az ország gazdasága már egy ideje a túlfűtöttség és alulfogyasztás ellentétes jeleit mutatja.