„Győzelem!” – jelentette be Orbán Viktor politikai igazgatója Brüsszelben

A Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NatCon) szerdán folytatódik a rendőrségi blokád ellenére, jelentette be Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója. Orbán Viktor miniszterelnök pedig azt hangoztatta, hogy nem hagyják magukat elhallgattatni.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Facebookon keresztül közölte, hogy a keddi rendőrségi blokád ellenére a konferencia szerdán folytatódik. "Győzelem!" - írta a politikai igazgató, majd kifejtette, hogy "a szuverenista erők szövetsége megállíthatatlan" .

Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt az események kapcsán, kijelentve, hogy a belga rendőrség blokád alá vonta a NatCon konferenciát Brüsszelben. "Úgy látszik, elegük lett a szólásszabadságból. Utoljára '88-ban akartak rendőrökkel elhallgattatni. Akkor sem engedtük és most sem fogjuk!" - fogalmazott a miniszterelnök .

A konferencián Suella Braveman volt brit belügyminiszter és Nigel Farage, a brexit egyik élharcosa is felszólalt volna, és Orbán Viktor az Európai Parlamentben is szólalt fel .

A keddi blokád kapcsán több vezető európai politikus is kifejezte nemtetszését, köztük Alexander De Croo belga miniszterelnök is. Az eseményekről Nagy Attila Tibor politikai elemző is nyilatkozott .

A konferenciánál is jelentősebb események azonban szerdán kezdődnek Brüsszelben, ahol egy kétnapos, rendkívüli EU-csúcs veszi kezdetét. A csúcstalálkozón számos fontos kérdés kerülhet napirendre, többek között az Izrael elleni iráni agresszió és a közel-keleti eszkaláció témája .

A Downing Street elítéli a brüsszeli hatóságok közbeavatkozását a konferenciába, és aggódik a szólásszabadságért és a demokráciáért. A brit kormányzati forrás szerint a szabad társadalmaknak elég magabiztosnak kellene lenniük ahhoz, hogy szabad vitát tegyenek lehetővé, még akkor is, ha a felek nem értenek egyet .

Emir Kir, a belga fővárosban található Saint-Josse-ten-Noode polgármestere a közbiztonság garantálása érdekében rendeletben tiltotta meg a konferencia megtartását. A Brussels Times szerint „antifasiszta” tüntetők tömeges tiltakozással fenyegették a helyszínt, és a rendezvény teljes leállítását követelték .

A rendőrség közrendvédelmi felhívást adott ki a rendezvényen történő „tüntetés veszélye” miatt, bár a helyszínen tartózkodó források szerint egyelőre nem volt jele semmiféle megmozdulásnak. Farage a történteket „szörnyűnek” nevezte, és a hatóságok „szélsőséges intoleranciáját” kifogásolta .

A konferencia szervezői közölték, hogy jogi úton támadják meg Kir rendeletét, hozzátéve, hogy a rendezvény békés volt, és nincs ok arra, hogy bezárják a politikusok, értelmiségiek, újságírók, diákok, polgári vezetők és aggódó polgárok gyűlését .

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője szerint rossz döntés volt, hogy Brüsszelben leállították a konferenciát. Úgy véli, hogy ha a szervezők és a felszólalók betartják a szabályokat és nem tesznek kárt a helyszínben, akkor meg kellene engedni a rendezvényt, hiszen erről szól a szólásszabadság. Cseh Katalin szerint Európának jobbnak kell lennie ennél, és Orbán Viktort és társaságát nyugodtan hallgassák azok, akik szeretnék, szórakoztassák egymást nyugodtan .

A belga miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja a rendezvény betiltását, és a NatCon rendezvényen Orbán Viktor és több szélsőjobboldali politikus is felszólalt volna. A konferencia eredetileg szerdán ért volna véget, de a rendőrség két órával a kezdete után közölte a szervezőkkel, hogy meg kell szakítaniuk az eseményt. A brüsszeli hatóságok a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek a rendezvény beszüntetése mellett .

Frissítés: Időközben a belga bíróság engedélyezte Orbánék brüsszeli konferenciáját, így a NatCon folytatódhatott, amit Orbán Balázs a Facebookon "győzelemként" értékelt .

Orbán Viktor a szerda délelőtti pódiumbeszélgetésen többek között arról beszélt, hogy új vezetőkre van szükség Európában, és elutasította a feltevést, hogy ő populista lenne, hiszen ígéreteket tett, amelyeket be is tartott. A kormányfő részletesen beszélt a migrációról is, hangsúlyozva, hogy Magyarországon nincs migránsok, mert van egy működőképes rendszer és hatékonyan működik a kerítés az ország déli határán. A kommunizmus bukását élete egyik legjobb időszakaként emlegette, és hasonlította az akkori eseményeket a brüsszeli konferencia ellehetetlenítéséhez .

A beszélgetés során Ukrajna helyzetét is érintette, ahol Orbán Viktor szerint Ukrajna ma csak a Nyugat protektorátusa, és bár tiszteletben tartják Ukrajna szuverenitását, a háború nem a magyarok háborúja. Izraellel kapcsolatban pedig kiemelte, hogy az országban élő magyar származású zsidók miatt ez nem csak geopolitikai kérdés Magyarország számára .

(Borítókép: Rendőrök Brüsszelben a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia helyszínén 2024. április 16-án. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu / Getty Images)