Orbán Viktor Brüsszelnek: Menjenek innen, új vezetésre van szükségünk!

Orbán Viktor szerint a brüsszeli vezetés nem tartotta be az ígéreteit, ezért távoznia kell az Európai Unió éléről. A miniszterelnök szerdán este egy videót töltött fel a Facebook oldalára, amelyben ezt fejtegette.

Orbán Viktor a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáján vett részt Brüsszelben, és a nap történéseiről folyamatosan beszámolt a közösségi médiában. A legutóbbi videójában a brüsszeli bürokraták megbukásáról beszélt, és változás szükségességét hangsúlyozta. "A választás értelme az, hogyha a vezetés rossznak bizonyult, le kell váltani. Ez ilyen egyszerű. Az Európai Uniónak ez a vezetése pedig egyszerűen rossz, megbuktak. Ez nem csak egy politikai nyilatkozat, hanem nagyon is tényszerű" – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint az unió vezetése az elmúlt öt évben kiválasztott bizonyos kérdéseket, és megígérték, hogy kezelni fogják azokat. Azonban a zöld átmenetet nem megfelelően tervezték meg, a mezőgazdasági termelők szenvednek, Európa versenyképessége csökkent, a migrációs válság nagyobb lett, és a szankciók nem működnek. "Tehát ha egy vezetés ígér valamit, mondjuk öt-hat fontos pontot a közösség számára, és nem teljesíti, akkor távoznia kell. Menjenek innen. Új vezetésre van szükségünk!" – hangoztatta Orbán Viktor.

Egy korábbi Facebook-videójában Orbán Viktor a szabadság, a család és a béke fontosságát emelte ki. A videóban látható, ahogy egy autóból kiszállva az újságíróknak azt mondja: „dont’ shoot!”, azaz ne lőjenek. "Ez egy szimbolikus esemény itt, jól írja le Európa helyzetét. Európa ma a szabadság és az elnyomás határmezsgyéjén egyensúlyoz" – fejtette ki a miniszterelnök.

A brüsszeli rendőrség kedden blokád alá vette a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciát, amit Orbán Viktor a nyolcvanas évek végén Magyarországon tapasztalt helyzethez hasonlított, ahol a szabadság és az elnyomás erői viaskodtak egymással. "Örülünk, hogy még szabad beszélni Brüsszelben" – tette hozzá. A pódiumbeszélgetésen Orbán Viktor többek között arról is beszélt, hogy új vezetőkre van szükség Európában, de kijelentette, hogy erős kifejezés lenne Vlagyimir Putyin szövetségesének nevezni.

A magyar kormány nem szervez ünnepséget az ország uniós csatlakozásának 20. évfordulóján, vélhetően azért, mert a kegyelmi botrány kirobbanása óta másra fókuszál. Magyarország 2004. május 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja, és hamarosan kezdődik a magyar EU-elnökség is.

Március 15-én Orbán Viktor miniszterelnök arról is beszélt a Nemzeti Múzeumnál, hogy ha a magyarok meg akarják őrizni az ország szabadságát és szuverenitását, el kell foglalniuk Brüsszelt, és hogy "mi magunk fogjuk megcsinálni a változást az Európai Unióban. Nem vagyunk már csikók, mégiscsak 1100 éves állam volnánk, tapasztaltak és ütésállók, tudjuk, melyik kapun masírozzunk be, és hogyan rendezzük át az Európai Uniót. Itt az ideje, hogy a helytartótanács Brüsszelben is reszketni méltóztassék."

A Fidesz pártalapítványának brüsszeli rendezvényén egy héttel később pedig azt mondta, hogy az Európai Unióban a progresszív liberálisok a szuverenitás felszámolására, a nemzeti hatáskörök minél teljesebb elvételére és a közösség politikai diktátumokkal történő irányítására törekednek.

Mint ismert, Magyarország 2004. május 1-je óta az Európai Unió teljes jogú tagja. A több évig tartó csatlakozási tárgyalások lezárulta után az EU-val való csatlakozási szerződést 2003 áprilisában írták alá Athénban. Ezt követően az ország 2007. december 21-én vált a schengeni megállapodás teljes jogú tagjává és ezzel a közös, belső határellenőrzések nélküli európai térség részévé. 2011. január 1-től Magyarország látta el az EU Tanácsának soros féléves elnökségét, amelyre ismét sor kerül 2024 júliusától. Ennek egyik sarokköve a migráció visszaszorítása lesz az Európai Unió balkáni bővítése mellett.