Magyarországon maradt a közepes terrorfokozat

Magyarországon továbbra is a 3-as, azaz közepes terrorfokozat van érvényben, és nincs olyan információ, amely közvetlenül fenyegetné a magyar emberek biztonságát. A Terrorelhárítási Központ (TEK) kedden közölte, hogy nem történt terrorfokozat emelés, és a rendőrség megerősítette a külképviseletek védelmét, valamint fokozottabban ellenőrzik a közintézmények és a határátlépések biztonságát.

A Magyar Nemzet információi szerint a Védelmi Tanács vasárnapi ülése után magasabb terrorkészültségi szintet rendeltek el, azonban a Népszava több megerősített szakmai forrásból úgy értesült, hogy az Izrael elleni iráni dróntámadás után is a 3-as terrorfokozat maradt érvényben. A terrorveszély-fokozat besorolását egy 2015-ös kormányrendelet szabályozza, amely szerint a 4-es a legenyhébb, míg az 1-es a kritikus szintet jelenti. A 3-as fokozatot akkor rendelik el, ha a fenyegetettség szintjének növekedésére utaló információk vannak, de magasabb fokozat bevezetése nem indokolt.

A terrorfokozat esetleges emeléséről a parlament nemzetbiztonsági bizottságát, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságot is tájékoztatni kellene. A honvédelmi és rendészeti bizottság legutóbbi ülésén azonban ez a téma nem került szóba, Rétvári Bence államtitkár inkább a kínai rendőrök Magyarországra érkezéséről számolt be.