A magyar konyha vonzereje: Egyre több külföldi turista érkezik Magyarországra

A gasztroturizmus fellendülésével Magyarország egyre népszerűbb célponttá válik a külföldi turisták körében, akik a magyar konyha remekeit kívánják felfedezni. A Michelin-csillagos éttermek számának növekedése is hozzájárul az ország gasztronómiai vonzerejéhez.

Szakértők szerint a gasztroturizmus élénkülése Magyarországon tapasztalható, és egyre több külföldi érkezik az országba a magyar konyha megismerése céljából. Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke kiemelte, hogy jelenleg két 2 Michelin-csillagos és hét 1 Michelin-csillagos, valamint hat Bib Gourmand kategóriájú étterem működik Magyarországon, és ezek száma várhatóan tovább fog nőni. A Bib Gourmand éttermek magas minőségű ételeket kínálnak mérsékelt áron. A magyar gasztronómia világszínvonalúvá emeléséért is folyamatosan tesznek lépéseket, és az újonnan létrejött Turisztikai Tanácsadó Testület is ezt a munkát erősíti.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a magyar szakemberek kiválóságát mutatja, hogy a magyar csapat idén bejutott a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny lyoni döntőjére. A magyar konyha sokszínűsége, mint például a levesek gazdag választéka, vonzza a külföldi turistákat. A Turisztikai Tanácsadó Testület, amely márciusban alakult meg és már meg is tartotta első ülését, a turisztikai ágazatot érintő kérdésekben fogja segíteni a kormányzat munkáját.

A szakképzés területén is változásokra van szükség, hiszen a kisvállalkozások dominanciája miatt kevesen tudnak bekapcsolódni a duális képzésbe. Kovács László megjegyezte, hogy a szakképzés az elmúlt 25 évben nem fejlődött megfelelően, de a diákoknak lehetőségük van külföldi, Michelin-csillagos éttermekben tanulni az iskolák közvetlen szerződéseinek köszönhetően.