Karikó Katalin Nobel-díját Szegednek ajánlotta fel

Karikó Katalin Nobel-díjjal kitüntetett kutatóbiológus a Szegedi Tudományegyetemen rendezett díszvacsorán jelentette be, hogy a díjjal járó több mint félmillió dolláros összeget az egyetemnek ajánlja fel. Az eseményen Sulyok Tamás köztársasági elnök is részt vett és méltatta a kutatót, kiemelve hazaszeretetét és példamutatását.

Karikó Katalin, a világhírű magyar kutatóbiológus számára rendezett díszvacsorán Sulyok Tamás köztársasági elnök is felszólalt, ahol kiemelte, hogy Karikó Katalin a valódi hazaszeretetet képviseli, amely nem harsány és nem kérkedő, hanem mély és igaz érzés. Az államfő szerint Karikó Katalin nem tartozik senkinek, mégis visszaadja azt, amit elér és megszerez.

Sulyok Tamás beszédében arra is kitért, hogy Karikó Katalin sikerei bátorítást adnak mindazoknak, akik a tudomány rögös útjára lépnek. Az államfő hozzátette, hogy a kutató munkájának gyümölcsét teszi közkinccsé, és saját dicsőségét osztja meg hazájával. Külön büszkeséggel tölti el, hogy Szentgyörgyi Albert után egy újabb Szegedről indult kutató teszi híressé a várost.

Karikó Katalin az eseményen elmondta, hogy az általa elért eredmények és elismerések azokhoz is tartoznak, akik egykor írni, olvasni tanították, vagy az egyetemen oktatták. A kutatóbiológus hangsúlyozta, hogy nem a díj a fontos, hanem a kitűzött célok elérése és az újabb célok keresése.

Az államfő arra is utalt, hogy Karikó Katalin a Nobel-díjjal járó pénzt egykori egyetemének ajánlotta fel, és ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a nagylelkű felajánlást a Szegedi Tudományegyetem polgárai sohasem feledik. Sulyok Tamás kívánalmát fejezte ki, hogy Szeged és az egyetem a jövőben is teremje a hasonló szakmai sikereket elérő magyar tudósokat.