Vulkánkitörés veszélye miatt evakuálják Ruang szigetének lakosságát

Indonéziában a Ruang nevű vulkán többszöri kitörése miatt mintegy 800 embert, a sziget majdnem teljes lakosságát, ideiglenesen kitelepítenek Észak-Sulawesi tartományban.

A vulkanológiai intézet szerdai bejelentése alapján újabb kitörések várhatók a Ruang szigetén, ahol az elmúlt napokban már többször is aktivitást észleltek. A Manadó tartományi fővárostól körülbelül 100 kilométerre fekvő vulkán kedden háromszor is kitört, 1,8 kilométer magas füstoszlopot, hamut és lávát bocsátva ki. A hatóságok reagálva a helyzetre, a vulkán négy kilométeres körzetében minden tevékenységet megtiltottak, és a készültségi szintet is megemelték.

A Ruang szigetén élő, körülbelül 830 fős közösséget a szomszédos Tagulandang szigetre szállítják át, ahol biztonságban lehetnek. A vulkán aktivitásának növekedése a szigeten nemrég bekövetkezett földrengésekkel hozható összefüggésbe.

Indonézia földrajzi elhelyezkedése miatt rendkívül sérülékeny a természeti katasztrófákra; a csendes-óceáni tűzgyűrűn helyezkedik el, ahol a kontinentális lemezek ütközése miatt gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. Az ország területén összesen 127 aktív vulkán található.