Hugh Grant peren kívüli megállapodást kötött a Sun kiadójával

Hugh Grant színész peren kívüli egyezségre jutott a Sun újság kiadójával, a News Group Newspapersszel (NGN), miután azzal vádolta a lapot, hogy lehallgatták a telefonját és betörtek a házába. A pereskedés költségei miatt azonban nem kíván elhallgatni az ügyről.

A BBC szerint Hugh Grant több mint egy évtizede tartó jogi küzdelme során azzal vádolta a brit bulvárlapot, hogy magánnyomozókat fogadtak fel, lehallgatták a telefonbeszélgetéseit és betörtek a házába. A színész a polgári pereskedés magas költségeire hivatkozva döntött a megállapodás mellett, mivel ügyvédei szerint akár 10 millió fontot is ki kellett volna fizetnie ügyvédi díjakban, még abban az esetben is, ha nyert volna a bíróságon. Grant szerint Rupert Murdoch ügyvédei rendkívül drágák, és ezt a kockázatot nem tudta vállalni.

Hugh Grant, aki aktívan kritizálja a brit bulvárlapokat, kijelentette, hogy bár örült volna, ha látja, hogyan védekezik az NGN a bíróságon, nem hagyja, hogy Murdoch pénze elnémítsa őt. A színész azt is megjegyezte, hogy az elmúlt 12 év nagy részét azzal töltötte, hogy a szabad sajtóért küzdjön, amely nem torzítja el az igazságot és nem zaklat hétköznapi állampolgárokat. Grant azt tervezi, hogy a Murdoch-éktól kapott összeget olyan szervezeteknek adományozza, amelyek az oligarchák és a visszaélések ellen küzdenek, mint például a Hacked Off. A Sun továbbra is tagadja a vádakat, és hasonló jogi ügyben Harry herceg is harcol a brit bulvárbirodalommal.

A vállalat szerint a peren kívüli egyezségre „a felelősség elismerése nélkül” jutottak a felek, mivel „mindkét fél pénzügyi érdeke az volt, hogy ne kerüljön sor a költséges perre”. Bár az összeget nem hozták nyilvánosságra, úgy tűnik, hogy Grantnek sokkal több pénzt ajánlottak fel a megegyezésért, mint amennyi egy nyertes tárgyalás után járt volna neki – mondta Joshua Rozenberg jogi szakértó a BBC-nek. Bár az NGN elutasította a Sun munkatársai ellen felhozott vádakat, de több mint 1000 ügyben kötött egyezséget anélkül, hogy a felelősségét elismerte volna.

Grant a sajtó reformjának egyik kiemelkedő szószólója a több mint egy évtizeddel ezelőtti úgynevezett telefonhacking-botrány kirobbanása óta. A színész már akkor perelte az NGN-t az időközben megszűnt News of the World bulvárlap kapcsán, amelyben 2012-ben született megegyezés, egy évvel azután, hogy a médiamogul Rupert Murdoch a hackertámadások nyilvánosságra kerülése után bezáratta az újságot. Többen úgy vélik, hogy a színész peren kívüli megegyezése meglepetés. Korábban többek között Sienna Miller színésznő, Paul Gascoigne volt labdarúgó, Catherine Tate komikus, Chris Moyles rádiós műsorvezető és Melanie Chisholm, Spice Girl is megállapodott már hasonló ügyekben.