Gyulai polgármesterrel kapcsolatos hangfelvétel került nyilvánosságra

Gyula város polgármestere, Görgényi Ernő állítólagosan nyomást gyakorolt egy helyi fideszes képviselőre, hogy szerezzen meg politikailag fontos információt, egy a Magyar Narancs által közzétett hangfelvétel szerint.

A Magyar Narancs birtokába került hangfelvétel alapján Görgényi Ernő, Gyula polgármestere arra próbálta rávenni Torma Béla fideszes helyi képviselőt, a városi posta helyettes vezetőjét, hogy szegje meg a munkahelyi szabályokat egy politikailag fontos információ megszerzése érdekében.

A telefonbeszélgetés 2019 szeptemberében, az önkormányzati választások előtt zajlott. A hanganyag és annak leirata egy per bizonyítékai között szerepel, amelyet a gyulai labdarúgó klub vezetője nevében, de valószínűleg a gyulai fideszes városvezetés feljelentése alapján a NAV indított Galbács Mihály volt gyulai kormánypárti alpolgármester és Torma Béla ellen sikkasztás, költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. A per május közepén kezdődik.

A Fidesz gyulai szervezete és Galbács Mihály közötti konfliktus a választások előtt kiéleződött egy gyulai sporttelepen tervezett labdarúgó csarnok ügyében. Galbácsot a Fidesz-frakcióból Görgényi kezdeményezésére kizárták, majd ő a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben indult a polgármesteri posztért.

Galbács egy összefoglaló anyagot készített "A gyulai helyzet az önkormányzati választás előtt" címmel, amelyet a Fidesz felső vezetésének és később mintegy 14 ezer gyulai háztartásnak is eljuttatott. Ebben a gyulai fideszes vezetés és egy jól körülhatárolható üzleti kör összefonódásáról írt. Görgényi ezt követően nehezményezte, hogy a posta terjeszti Galbács írását, és Torma Béla nem szólt neki előre a terjesztésről.

A hangfelvételen Görgényi Ernő azt mondta Torma Bélának, hogy ha elárulja a Fideszt, akkor kockáztatja a munkahelyét, és arra kérte, hogy ne tartsa be a szabályokat. Torma Béla erre megkérdezte, hogy ez fenyegetés-e, amit Görgényi tagadott, és azt állította, hogy a szabályok megsértése nem veszélyezteti Torma állását.

A beszélgetés végén Torma ismételten utalt a szabályok fontosságára, amire Görgényi csak annyit felelt: „Dehogy tartanak!”

Galbács Mihály szerint Görgényi politikai bosszút áll rajta és Tormán, és állítása szerint a történtek nem felelnek meg a jogállamiság, a demokrácia és a közéleti szerepvállalás elveinek. Görgényi Ernőt a cikk megjelenésekor keresték, de nem válaszolt. Galbácsi Mihály szerint Gyula polgármestere „kicsinyes és alpári politikai bosszút” folytat ellene, beleértve Torma Bélát is.