Zivatarokra és hózáporokra figyelmeztetnek több megyében, riasztás is érvénybe lépett

A HungaroMet, az Időkép és a Kiderül.hu előrejelzése alapján több megyében is zivatarokra figyelmeztetnek, és a hegyekben hózápor is előfordulhat. Somogy, Zala és Vas vármegye több járásában elsőfokú riasztás lépett életbe.

A déli óráktól elsősorban a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában, valamint a Dunántúl nyugati és északi részein, illetve a nyugati határszélen alakulhatnak ki záporok és jégdara záporok, amelyeket villámlás és dörgés is kísérhet. A hegyekben hózápor is várható, míg az ország nyugati felén az északi, északnyugati szél élénk, néhol erős lökésekkel erősödhet meg.

A felhőzet a délkeleti és keleti területeken szakadozhat, itt rövidebb időre, míg másutt hosszabb időre is kisüthet a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között várható, ami a sokéves átlagnál néhány fokkal alacsonyabb értékeket jelent. Késő estére pedig 6 és 11 fok közé hűl le a levegő.

Pest, Nógrád, Vas és Zala megyében, valamint Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Csongrád-Csanád vármegyében érvényben van egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetés a zivatarok miatt. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Szerdán elsősorban hidegfronti jellegű tünetek jelentkezhetnek, így az arra érzékenyek fejfájást, görcsös- és kopásos jellegű ízületi panaszokat is tapasztalhatnak. A szelesebb tájakon élők körében az Időkép szerint tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, a szél ingerlékenységet, nyugtalanságot is kiválthat.

Nehéz nap vár a szív- és keringési rendszer betegségeivel élőkre is, ők szédülést, rosszullétet tapasztalhatnak, ingadozhat a vérnyomás. Alacsony lesz hő- és komfortérzetünk, nagy lesz a megfázásveszély, ezért ajánlott a réteges öltözet.

Kedden hajnalban Zabarban fagypont alá csökkent a hőmérséklet, ami a hidegfront hatására történt, ahol 20-21 fokkal volt hidegebb kedden, mint egy nappal korábban. A hidegfront nem csak hőmérsékletcsökkenést és esőt hozott magával, hanem a magasban gyorsan beáramló hideg légtömeg hatására a legmagasabb hegycsúcsokon havazott is.

A HungaroMet veszélyjelző oldalán azt írják, a zivatarok egy összeáramlási zóna mentén alakulnak ki, és késő estig lecsengenek. Csütörtökön viszont ismét a Nyugat-Dunántúlon, és a keleti összeáramlás közelében alakulhatnak ki zivatarok, ezért holnapra nyolc vármegyében érvényes a figyelmeztetés.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras