Uniós előrejelzés: három mandátumot szerezhet Magyar Péter pártja

Az Euractiv legfrissebb előrejelzése szerint Magyar Péter pártja, a TISZA három mandátumot szerezhet a júniusi európai parlamenti választáson. A jelentés alapján a párt nem csak az ellenzéki oldalról, hanem a kormánypárti Fidesztől is rabol szavazatokat, amely így legalább két mandátumot veszíthet.

A Fidesz várhatóan 11 mandátumot kap, míg a Demokratikus Koalíció (DK), amely az MSZP-vel és Párbeszéddel közös listán indul, 3 mandátumot szerezhet. A Kétfarkú Kutya Párt számára két mandátum állhat rendelkezésre, a Momentum és a Mi Hazánk pedig egy-egy mandátumot kaphat.

Magyar Péterék április 10-én nyújtották be pártjuk nyilvántartásba vételi kérelmét a Nemzeti Választási Bizottságnak, amely rövid időn belül jogerőre emelte a TISZA Párt bejegyzését. A TISZA Párt, mely öndefiníciója szerint ideológiamentes és jobbközép irányvonalat képvisel, középutas politikát folytat.

Magyar Péter április 17-én kezdi meg országjárását, elsőként Békés vármegyében, ezt követően pedig Budapestre és Baranya vármegyébe látogat. Április 20-a után a tervek szerint az egész országot bejárják, hogy teljes erőbedobással kampányoljanak. Az Euractiv szerint Magyar és pártja az Európai Néppárthoz (EPP) csatlakozhatnak, amit a Fidesz még 2021-ben hosszú huzavona után kénytelen volt elhagyni, de a KDNP politikusa továbbra is ott van.

Részletesen felidézik, hogyan tűnt fel, és jutott el az államfő lemondását okozó kegyelmi botránytól az indulásig Varga Judit igazságügyi miniszter exférje. Már jogerős a TISZA Párt regisztrációja a június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásra, miután Magyarnak sikerült megtalálnia azt a pártot, amellyel megméretteti majd magát júniusban.

A brüsszeli Euractiv hírportál által publikált felmérés szerint Magyar Péter örülhet a várható eredményeknek, de Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fideszt nem gyengítette meg jelentősen, mivel a TISZA pártja elsősorban az ellenzéki pártoktól veszi el a szavazatokat. Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovatban megjelent cikk szerint azonban az Európai Parlament a tartalomért nem vonható felelősségre. Az Euractiv portál a politikus esélyeit vette górcső alá, és Magyar Pétert, mint az ország új politikai vezetőjét Orbán Viktor legfőbb kihívójának nevezik.

Kovács Zoltán, a magyar kormány nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára magabiztosnak mutatkozik, és nem izgul Magyar Péter színrelépése miatt. Az is ismert már, hogy bár Magyar Péter vezeti majd a párt uniós választási listáját, nem vállal majd EP-képviselői posztot.

A Europe Elects adatújságíró oldal mandátumbecslése szerint az ellenzéki pártok közötti viszonyok alaposan átrendeződhetnek, és a korábbi becslésekhez képest változások várhatóak a mandátumok számában. Az ilyen közvélemény-kutatásokra alapuló becsléseket azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel a múltban is előfordultak jelentős eltérések a valós eredményekhez képest.