Eladó Gattyán György egykori luxusáruházának épülete az Andrássy úton

Piacra került a budapesti Andrássy út egyik legfényűzőbb ingatlana, a két teljes évig sem működő Il Bacio di Stile luxusáruház egykori palotája. A Gattyán György milliárdos üzletember cégcsoportjához köthető vállalkozás 2015 nyarán zárta be a kapuit, és bár a közelmúltbeli iparági pletykák bizakodásra adhattak okot egy esetleges újranyitást illetően, így már hivatalosnak tekinthető, hogy Budapestnek sajnos egyelőre nem lesz újra luxusáruháza.

A luxusáruházak, vagy angolul department store-ok, részlegekből álló intézmények, amelyek nem plázák, hanem az áruház maga vásárolja meg a termékeket szezonról szezonra. A Harrods példáján keresztül megfigyelhető, hogy vannak olyan luxusmárkák, amelyek csak saját csatornákon keresztül értékesítenek, és nem szerződnek le viszonteladóval.

Egy klasszikus luxusáruházban, mint a Harrods vagy a Selfridges, többféle osztály található, mint például női, férfi, gyerek, játék, lakberendezési, szépségápolási és gourmet osztályok, és gyakran többféle stílusú és árfekvésű étterem, kávézó és bár is helyet kap.

Minden szinten szinte minden

A nagyáruházak koncepciója a "gyűszűtől a nagyestélyiig" mindent egy helyen kínál, és bár elsősorban az előkelőket célozzák meg, a kisebb pénztárcájú vásárlókat sem zárják ki. A beauty hall, ahol parfümöket és kozmetikai termékeket árulnak, általában a földszinten található, hogy a kevésbé tehetős vásárlók is részesülhessenek a luxusélményből.

A magyar áruház más stratégiát vitt

Az Il Bacio di Stile esetében a magasra tett léc és a túlzott exkluzivitás miatt a magyar felsőközéposztály és elit drágállotta a termékeket, és nem értették, hogy miért mutogatnak csilliós Oscar de la Renta estélyiket és Tom Ford szmokingokat a logómintás márkákat kereső hazai közönségnek.

Exkluzivitás kimaxolva

Az áruház kifinomultsága és maníroskodása elijeszthette a potenciális vásárlókat egy fejlődő luxuspiac, mint a magyar, esetében. Az áruház 2014 áprilisában nyitott meg egy panorámaéttermet, a L'Occhio di Stile-t, ami nem támogatta az inkluzivitást, és a nehézkes parkolás miatt nem volt vonzó a delikvensek számára.

Húszmilliárdot is érhet az ingatlan

Az ingatlant értékesítő Barnes nemzetközi ingatlaniroda szerint a pontos irányárat csak komolyan vehető vásárlási szándék esetén osztják meg. A piaci pletykák szerint egy nemzetközi fast fashion óriás is bérelheti ki az ingatlant. Az elmúlt években több alkalommal nyílt meg újra a palota különböző rendezvényekre, és másfél éve még arról is szó volt, hogy közel-keleti tőke bevonásával újra nyílhat az áruház. Becslések szerint az ingatlan legalább húszmilliárd forintot érhet, ha egymillió forintos négyzetméterárat vesznek alapul.

A kelet-közép-európai régióban más luxusáruházak, mint a bécsi Steffl, a ljubljanai Galerija Emporium, és a lengyel Vitkac sikeresen működnek, és különböző stratégiákat alkalmaznak a vásárlók vonzására.

(Borítókép: Az Il Bacio di Stile mintegy ötezer négyzetméter eladóterű luxusáruház volt. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)