Berki Sándor kilépése a Párbeszédből

Berki Sándor, a Párbeszéd országgyűlési képviselője bejelentette, hogy kilép a pártból, de a frakció tagja marad.

Berki Sándor a Facebook-oldalán keresztül közölte, hogy kilép a Párbeszéd-ZÖLDEK pártjából, mivel úgy érzi, hogy a párt által követett út nem tükrözi az eredeti céljaikat, és olyan változásokat indított el, amelyekkel nem tud azonosulni. A nógrádi politikus szerint a pártpolitikai megállapodások és háttéralkuk helyett inkább a közösségépítési és szervezési munkára kellene koncentrálni.

Berki úgy véli, hogy az ellenzéki pártoknak a vidéki bástyák visszaszerzésén kellene dolgozniuk, mivel jelenleg nincs olyan párt, amely ezt a feladatot komolyan venné. Kiemelte, hogy a 2022-es választásokon vidéken csupán két egyéni választókerületben nyert ellenzéki jelölt, ami szerinte jól szemlélteti a helyzetet, és hangsúlyozta, hogy a kormányváltáshoz nélkülözhetetlen a vidéki építkezés.

A politikus a közeljövőben Nógrád megyében szeretne a közösségépítésre és a szükséges terepmunkára fókuszálni, és reméli, hogy országos szinten is többen követik majd a példáját. Bár a Párbeszédtől távozik, a frakcióból nem lép ki, mivel elégedett az új frakcióvezető, Tordai Bence által képviselt iránnyal, és ebben a döntésében Mellár Tamás is osztozik. Berki Sándor azt ígéri, hogy független országgyűlési képviselőként fog tovább dolgozni a vidéki építkezésen Nógrád megyében.

Berki 2022 májusa óta tagja a parlamentnek, ahová országos listán jutott be. A Törvényalkotási és a Nemzeti Összetartozás Bizottságának tagja. Életrajza alapján eredetileg hegesztőnek és asztalosnak tanult, mindkettőből letette a szakmunkásvizsgát, és "közösségi ember, polgárőr is" . A Párbeszédben számos posztot betöltött, de ahogy írja, álmában sem gondolta, hogy "gyári melósból" országgyűlési képviselő lesz. Az egyik célkitűzése, hogy "a cigányságnak szánt támogatások valóban eljussanak a cigányokhoz" .