A belga miniszterelnök és Rishi Sunak bírálja a NATCON konferencia leállítását, de a belga bíróság engedélyezi a folytatást

Mind a belga, mind a brit miniszterelnök elítélte a brüsszeli rendőrség által végrehajtott Nemzeti Konzervativizmus Konferencia (NATCON) leállítását, amelyet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) brüsszeli szervezete rendezett, és ahol konzervatív politikusok, mint például Nigel Farage is felszólalt kedden, míg a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor szerdán volt esedékes beszédet tartani.

A brit miniszterelnök, Rishi Sunak bírálta a belga hatóságokat, míg a belga miniszterelnök, Alexander De Croo elfogadhatatlannak nevezte a helyi belga polgármester döntését, jelentette a Guardian. "Egyértelmű, hogy az emberek megakadályozása az eseményeken való részvételben káros a szólásszabadságra és a demokráciára nézve," mondta Sunak szóvivője.

De Croo kijelentette, hogy a helyi önkormányzatok autonómiája a demokrácia alapja, de soha nem írhatja felül a belga alkotmányt, amely 1830 óta garantálja a szólásszabadságot és a békés gyülekezést. "A politikai gyűlések betiltása alkotmányellenes," írta.

Az olasz miniszterelnök, Giorgia Meloni, akinek pártját több előadó is képviselte az eseményen, szintén kifejezte felháborodását. Szerdán keresztül több magyar kormánypolitikus is nyilvánosan fejezte ki felháborodását. Az egyik ilyen politikus a külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter volt, aki így írt: "Gondolom, ez azt jelenti, hogy mostantól egyetlen brüsszeli okoskodó sem fog olyan dolgokról beszélni, mint a szólásszabadság, a szabad véleménynyilvánítás, a sajtószabadság.....".

A NATCON-nak még a helyszín biztosítása is nehézségekbe ütközött, miután az első, majd a második választott helyszín is visszalépett a megállapodástól röviddel az esemény kezdete előtt. A konferenciát végül a Claridge helyszínen tartották meg, amely Saint-Josse-ten-Noode-ban található a brüsszeli fővárosi régióban. Emir Kir polgármester a Politico-nak küldött e-mailben, még az esemény kezdete előtt azt mondta, hogy "azonnal intézkedik" a konferencia betiltására. A polgármester megerősítette X-en, hogy elrendelte a NATCON betiltását a "közbiztonság garantálása" érdekében.

A program szerint az eseményen többek között olyan szónokok léptek volna fel, mint a volt brit belügyminiszter, Suella Braverman és a volt francia elnökjelölt, Éric Zemmour, akinek pártja nemrégiben csatlakozott a konzervatív, euroskeptikus ECR-hez, amelyet a Fidesz is szemmel tart. A volt lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki és Orbán Viktor is szerdán voltak esedékesek beszédet tartani.

Azonban a belga Conseil d’État, a legfelsőbb közigazgatási bíróság döntése értelmében a konferencia folytatódhatott a második napján, minden további állami beavatkozás nélkül. A konferencia szervezői a közösségi médiában köszönetet mondtak a keresztény-konzervatív jogvédő szervezetnek, az ADF-nek, amely segített a bírósági döntés elérésében. "Győzelem! A NatCon holnap folytatódik," posztolta Balázs Orbán, a magyar miniszterelnök politikai igazgatója és az MCC kuratóriumi elnökének kedden este. A konferencia "megnyerte a jogi csatát, miután a bíróság hatályon kívül helyezte a konferencia leállítására vonatkozó végzést", mondta Kinga Gál Fidesz EP-képviselő, aki szintén felszólalt az esemény első napján.

A gyors, pontos és pártatlan hírekért Magyarországról és Magyarországról iratkozzon fel a Telex angol nyelvű hírlevelére!