Drákói építési szigort rendelnek el a Balatonnál

Gátat szabnak a befektetési célú építési beruházásoknak a Balatonnál, ahol a helyi önkormányzatok szigorítják az építési szabályzatokat, hogy megőrizzék a városok kertvárosias jellegét.

Balatonalmádi polgármestere, Fabó Péter a közösségi médiában jelentette be, hogy a város szigorítja a helyi építési szabályzatát, bár a település honlapján erre vonatkozóan nem található információ. A polgármester szerint ez az egyik legjelentősebb szigorítás a város életében, amelynek célja, hogy a kertvárosias lakóterületeken korlátozzák az önálló rendeltetési egységek számát.

A változtatásokkal a városvezetés a telepszerű, befektetési célú építési beruházásoknak kíván gátat szabni, amelyek aránytalan terhet rónak az infrastruktúrára és a környezetre. Fabó Péter kiemelte, hogy a helyi építési szabályzat (HÉSZ) módosítása nem az önkormányzat kénye-kedve szerint történik, hanem magasabb szintű jogszabályok és több hatóság által meghatározott keretek között.

Egyre több balatoni település szigorít

Az elmúlt évek ingatlanfelvásárlási hullámára reagálva már több balatoni önkormányzat is változtatási tilalmat rendelt el, például Paloznakon, Dörgicsén és Szentantalfán, a falukép és a táj védelme érdekében. A változtatási tilalom alatt az érintett területeken nem lehet telket alakítani, új építményt létesíteni, meglévőt átalakítani vagy bővíteni.

Főépítészt a Balatonra!

A magyar építészetről szóló törvény tervezete is elkészült, amely új szabályozási rendszert vezetne be a balatoni építkezésekre is. A Balaton-felvidéken védett övezetet határoznak meg, és külön főépítészi tisztséget hoznak létre. Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium építészeti államtitkára szerint a jövőben csak a szabályok betartása mellett lehet majd építeni, és kiemelt szerepet kapnak a helyi főépítészek, a tervtanácsok és az önkormányzatok. A vízparti szabályozási terv és a településfejlesztési terv is elkészül, amelyek a strandokra, a parti sétányokra és a vízpart megközelítésére vonatkoznak, például egy legalább 5 méter szélességű közhasználatú parti sétányt kell biztosítani a partszakaszok legalább 30 százalékán.