Az amerikai–izraeli kapcsolatok mélyponton

N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára szerint Izrael és Irán konfliktusa veszélyezteti az amerikai–izraeli kapcsolatokat, és az Egyesült Államok globális presztízsét.

A közel-keleti térség szakértője, N. Rózsa Erzsébet a HVG-nek nyilatkozva kifejtette, hogy Izrael gázai háborúja nemcsak saját, hanem az Amerikai Egyesült Államok presztízsét és szavahihetőségét is aláásta a globális délen és azon túl. A tanár asszony szerint az amerikai–izraeli kapcsolatok jelenlegi mélypontja különösen aggasztó egy olyan időszakban, amikor a világrend átalakulóban van, és Kína nem áll készen arra, hogy az USA helyét átvegye.

N. Rózsa Erzsébet megjegyezte, hogy jelenleg nem világos, ki fogja meghatározni az új világrendet, de úgy véli, hogy az amerikaiak éppen most veszíthetik el nagyhatalmi szerepüket. A szakértő szerint Irán és Izrael konfliktusában elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahol mindkét fél győzelmet hirdethet: Izrael azzal érvelhet, hogy meg tudta védeni magát, és támogatói is akadnak, míg Irán azt hangoztathatja, hogy betartotta bosszúállásra tett ígéretét, és több száz harci eszközt lőtt ki.

A közel-keleti viszonyrendszer lehetséges átalakulásáról, az arab országokban érzett félelemről az iráni befolyástól, valamint egy esetleges izraeli–iráni összecsapás hatásáról az orosz–ukrán háborúra a HVG legújabb számában és a hvg360 online platformon olvashatnak bővebben az érdeklődők.

: HVG