IMF: A túlzott vállalati értékeltségek veszélyeztetik a pénzügyi stabilitást

Az IMF szerint a magas vállalati értékeltségek kockázatot jelentenek a pénzügyi stabilitásra, ami aggodalomra ad okot a pénzügyi piacokon - jelentette a CNBC.

Az IMF Monetáris és Tőkepiaci Osztályának vezetője, Tobias Adrian szerint az idei évben a pénzügyi piacokat az infláció csökkenése és a kamatcsökkentés reménye hajtotta, ami túlzott optimizmushoz vezetett. Adrian figyelmeztetett, hogy ez az optimizmus olyan magas vállalati értékeltségeket eredményezett, amelyek sebezhetővé tehetik a piacokat egy gazdasági sokk esetén.

Adrian kiemelte, hogy a technológiai iparág tavalyi emelkedése után most már szinte minden szegmensben megfigyelhető az értékeltségek növekedése. Aggodalmát fejezte ki a hitelpiacokkal kapcsolatban is, ahol a spreadek szűkek, annak ellenére, hogy bizonyos szegmensekben romlottak a hitelfelvevők alapjai. Megjegyezte, hogy még a kockázatosabb hitelfelvevők is képesek kedvező áron új adósságot kibocsátani.

Az ingatlanpiacokra is kitért, különösen a kereskedelmi ingatlanok területére, ahol a távmunka és az online vásárlás iránti növekvő igény nyomást gyakorol az ágazatra. Adrian szerint a közepes és kis méretű bankok lehetnek különösen sebezhetőek ezen ingatlanokkal kapcsolatos problémák esetén, mivel jellemzően nagymértékben kitettek a kereskedelmi ingatlanpiacon és törékeny finanszírozási bázissal rendelkeznek.