Pablo Escobar neve nem válhat védjeggyé az EU-ban

Az Európai Bíróság kimondta, hogy a kolumbiai drogbáró, Pablo Escobar neve nem jegyezhető be védjegyként az Európai Unióban, ezzel megerősítve az uniós szellemitulajdon-hivatal korábbi döntését.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) első fokon szerdán döntött arról, hogy a "Pablo Escobar" név nem lajstromozható védjegyként az EU-ban, mivel az egykori kolumbiai drogterroristával történő társítás miatt ellentétes a közrenddel és a jó szokásokkal. Ezzel a lépéssel a Bíróság megerősítette az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) 2022-ben hozott határozatát, amely elutasította az Escobar Inc. által benyújtott kérelmet.

Az EUIPO és az EUB egyaránt úgy ítélte meg, hogy a „Pablo Escobar” név elsősorban a drogkereskedelemmel és drogterrorizmussal hozható összefüggésbe, és nem Escobar esetleges jótékonysági tevékenységével, amelyet a kolumbiai szegények érdekében folytatott. A Törvényszék szerint a spanyol közvélemény, amely a legjobban ismeri Pablo Escobart és Kolumbiát, a nevet inkább a kábítószer-kereskedelemhez és a kábítószer-terrorista akciókhoz, valamint az ebből fakadó bűnökhöz és szenvedésekhez köti.

Az Escobar Inc. vállalatot maga Pablo Escobar testvére, Roberto de Jesús Escobar Gaviria alapította Puerto Rico-n. Gaviria, aki 12 évet töltött börtönben különböző bűncselekményekért, amelyeket testvére szervezetében követett el, korábban azt állította, hogy cégük egy összehajtható mobiltelefonon dolgozik. Jelenleg azonban a vállalat weboldala szerint csupán az Escobar Cash nevű kriptovaluta kereskedelmével foglalkozik.

A Törvényszék figyelmeztetett, hogy Pablo Escobarnak az ártatlanság vélelméhez fűződő alapvető joga nem sérült, bár soha nem ítélték el büntetőbíróságon, nevét a nyilvánosság előtt, legalábbis Spanyolországban, a „szervezett bűnözés szimbólumaként” tartják számon. Pablo Escobar 1949. december 1-jén született és 1993. december 2-án halt meg.