Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter vádeljárása a következő szakaszba lép

Az amerikai Kongresszus republikánus többségű alsóháza február közepén szavazta meg Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter alkotmányos vádeljárás alá helyezését, és a vádiratot már továbbították a szenátusnak, ahol a demokraták várhatóan megpróbálják megszüntetni az eljárást.

A Joe Biden által kinevezett Alejandro Mayorkas felelősségre vonását tartalmazó vádirat a képviselőház második próbálkozásra elfogadása után érkezett meg a szenátusba, ahol a szenátorok ma fogják letenni az esküt, hogy ítéletet hozzanak a miniszter ügyében. A demokraták szerint a republikánusok politikai megfontolásból indították az eljárást, amelyet a republikánusok szeretnének minél hosszabb ideig elnyújtani.

A szenátusban többséget alkotó demokraták vezetője, Chuck Schumer, valószínűleg még az eskütétel előtt kezdeményezni fogja az eljárás megszüntetését. Schumer erősen kritizálta a republikánus képviselőket, mondván, hogy a Kongresszus idejét vesztegetik, és gúzsba kötik a szenátust politikai nézeteltérések miatt.

Mayorkas ellen két vádpontban indítottak eljárást: az egyik, hogy nem hajtotta végre az Egyesült Államok bevándorlási törvényeit, ami a republikánusok szerint rekordmennyiségű határátlépéshez vezetett, a másik pedig hamis vallomástétel a Kongresszusnak. A kubai-amerikai származású miniszter ellen indított eljárás szinte precedens nélküli, hiszen eddig csak egyszer, 1876-ban vontak minisztert vádeljárás alá, akkor Ulysses S. Grant hadügyminiszterét, William Belknapot érte korrupciós vád, de a szenátus végül felmentette.