A budai Király fürdő felújításának reménye

A több mint négy éve zárva tartó, lassan 500 éves Király fürdő esetleges felújításáról számoltak be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója és a II. kerületi polgármester. A török-magyar Gül Baba Alapítvánnyal közösen talán sikerülhet forrást találni a rekonstrukcióra.

A Király fürdő már hosszú ideje várt a felújításra, hiszen az állapotfelmérési jelentések szerint már 2003-ban szükség lett volna rá. A fürdő azonban 2018-ig ideiglenes engedéllyel, majd 2020-ig szóbeli megállapodás alapján működött tovább. A BGYH Zrt. kiírt egy pályázatot a rekonstrukció tervezésére, de a koronavírus-járvány miatt a felújítás nem kezdődött el. Most a fürdőigazgatóság 4,5 milliárd forintra csökkentette a felújítás költségvetését, amely eredetileg 6-7 milliárd forint körül mozgott. Az új látványtervek is megtekinthetők.

A Király fürdő története a török időkig nyúlik vissza, Arszlán budai pasa kezdte meg az építését 1565-ben, de Szokoli Musztafa fejezte be. A fürdő a városfalun belül helyezkedik el, hogy a törökök ostrom közben is használhassák. A termálvíz a Lukács fürdőből érkezik, de a vezetékrendszert a rozsda mára szinte teljesen szétmarta.

Az épületben a hetvenes éveket idéző masszázsterem, a török kori fürdő maradványai, valamint a II. világháború utáni helyreállításkor felfedezett római kori hadiút részletei is megtalálhatók. A fürdő nevét az 1700-as években kapta a König családról, magyarosítva Királyra.

A fürdőben különös helyiségek is vannak, amelyek egy elmegyógyintézet terápiás szobáira emlékeztetnek. A külső udvaron egy idő által megrágott fürdőző lány szobrával találkozhatunk, melynek egy darabja hiányzik.

A Gül Baba alapítvány és a kerület reményei szerint a fürdő hamarosan újra megnyithat. Adnan Polat, a Gül Baba Türbéje Alapítvány elnöke, korábban már összegyűjtött 2,5 milliárd forintot a türbe felújítására. Polat számos magyarországi projektben érintett, többek között az új városrész fejlesztésében a Közvágóhíd területén, valamint a Duna Pearl projektben is.