A Jobbik nem gyűjtött elegendő aláírást a kötelező kamarai tagságról szóló népszavazáshoz

A Jobbik párt nem tudta összegyűjteni a szükséges aláírásokat a kötelező kamarai tagságról szóló népszavazás kiírásához, jelentős elmaradásban vannak a szükséges kétszázezer szignótól. Lukács László György, a kezdeményező tájékoztatása szerint a párt nem kapott elegendő erőforrást, és a civil szervezetek támogatása is elmaradt.

A Jobbik tavaly jelentette be, hogy kezdeményezni kívánja a népszavazást a kötelező kamarai tagdíj eltörlésére. Kifogásolják, hogy minden vállalkozásnak évente ötezer forintot kell fizetnie, függetlenül attól, hogy kapnak-e cserébe szolgáltatást, és a nem fizetők esetében adó módjára hajtják be az összeget.

Lukács szerint a gyűjtés során tapasztalták, hogy a lakosság érti és ismeri a problémát, de ennek ellenére nem valószínű, hogy összejön a szükséges mennyiségű aláírás. A gyűjtést több körülmény is hátráltatta, többek között az Alkotmánybíróság döntése miatt rossz időpontban kezdhettek neki, és a választási kampány idejére fel kell függeszteniük. A folytatásra csak június 9-től lesz lehetőségük, és akkor harminc nap áll rendelkezésükre.