A volt zuglói főépítész pereskedik elbocsátása miatt

Április 25-én a Fővárosi Törvényszék meghallgatja a zuglói polgármestert, Horváth Csabát, a tavaly kirúgott főépítész, Dienes János kártérítési pert követően. Dienes azt állítja, hogy Bayer-beruházással szembeni kritikái miatt menesztették.

A XIV. kerület korábbi főépítésze, Dienes János 24 millió forint nem vagyoni kártérítést követel az önkormányzattól, és azt szeretné, ha a bíróság kimondaná, hogy elbocsátása jogellenes volt és vezetői visszaélést is tartalmazott. Dienes szerint Horváth Csaba polgármester többször is fenyegette őt a kirúgással, és ezt a kabinettagok előtt is kifejtette.

A főépítész 2019-es hivatalba lépése óta fontos szerepet töltött be az önkormányzat és a Bayer Construct Zrt. közötti egyeztetésekben. A cég által végzett Bosnyák téri építkezés jelentős állami támogatást kapott, összesen 244 milliárd forintot.

Dienes azt állítja, hogy az ő elbocsátásának valódi oka az volt, hogy nem támogatta a Bayer Construct Zrt. szerződéstervezeteit és előterjesztéseit, amelyeket a kerületvezetés próbált a képviselő-testületen átnyomni. A főépítész szerint ezek az előterjesztések szakszerűtlenek, jogszerűtlenek voltak, és súlyos vagyoni hátrányt okozhattak volna az önkormányzatnak.

A volt főépítész szerint a Bayer a kormánynál hét kormányrendeletet lobbizott ki, és ezekben az ügyekben a helyi MSZP és Fidesz képviselői támogatták a cég álláspontját, de 12 ellenzéki képviselő inkább az ő szakmai véleményével értett egyet.

2023 októberében Tiba Zsolt jegyző "munkakör megváltoztatása" címén próbálta áthelyezni Dienes Jánost egy hatósági ügyintézői munkakörbe, amit ő nem fogadott el. Ezt követően a jegyző kezdeményezte a felmentését.

Dienes azt is kifogásolta, hogy a polgármester a 24.hu-nak és Fiala Jánosnak azt nyilatkozta, hogy a menesztés oka valamilyen bűncselekmény vagy jogi ügy volt, de a per irataiban ilyenről nincs említés.

Horváth Csaba polgármester még nem kapott idézést a bíróságtól, de jelezte, hogy a képviselő-testület ülése miatt kénytelen lesz kimenteni magát. Azt is hozzátette, hogy nem érzi magát érintettnek az ügyben, mivel a munkaügyi döntést a jegyző hozta meg.