A II. kerületi sportvezető luxusútjai és a 7 milliós karóra ügye

A II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. korábbi vezetője, Becsey Péter ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség, és polgári per is folyik ellene. A vádak szerint a tao-támogatásból finanszírozott utazásokra, luxuscikkekre költött, többek között egy 7 millió forintos karórát is beszereztek közpénzből.

A II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. (Sport Kft.) jelenlegi vezetése 2022 februárjában tett feljelentést, miután kiderült, hogy a cég korábbi vezetője, Becsey Péter százmilliókat költött el tao-támogatásból külföldi utazásokra, hotelszámlákra, luxuscikkekre. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást folytat az ügyben, és a Sport Kft. kártérítési pert is indított Becsey ellen. A polgári perben 2023 szeptember óta háromszor hallgatták meg a két évvel ezelőtt menesztett sportvezetőt, áprilisban már kétszer is beidézték, miután korábban több tárgyalási napon sem jelent meg.

A Sport Kft. 206 millió forint kártérítést követel Becseytől, aki a cég szerint a tao-támogatásból finanszírozott luxusutazásokat és drága tárgyakat. A nyomozás során két év alatt mégsem történt gyanúsítotti kihallgatás.

A könyvvizsgálói jelentés szerint Becsey vezetése alatt a Sport Kft. 450 millió forint közpénzt költött el utazásokra, hotelszámlákra és luxuscikkekre. A jelentés szerint a Sport Kft. pénzéből olyan kiadásokat is fedeztek, amelyek nem köthetők az önkormányzati céghez, hanem az OSC-hez, melynek elnöke Becsey Péter felesége, Konrád Mária.

Becsey és családtagjai neve szerepel a közpénzből fizetett római hotelszámlán, ahol öt éjszakát töltöttek el egy ötcsillagos hotelben. Becsey a bíróságon azt állította, hogy egy konferencián vett részt, de a szállodai számla alapján öt Becsey lakott a hotelben.

A sportvezető továbbá egy New York-i Madison Square Gardenben rendezett Chicago Bulls NBA-meccsen is részt vett közpénzből, és egy 7 millió forint értékű Hublot Big Bang óra szerepel egy számlán, amelyet állítása szerint egy eredményjelző készülék vásárlásakor kapott. Becsey szerint a karóra és annak szériaszáma véletlenül került rá a számlára. Azonban egy velencei luxusbolt megerősítette, hogy a számla kizárólag az óra vásárlására vonatkozik.

Becsey több luxuscikket is vásárolt közpénzből, például két Fendi táskát, amelyeket ajándékként számolt el. A bíróságon gyakran hivatkozott arra, hogy nem emlékszik, kikkel utazott, vagy kinek adta az ajándékokat.

A Sport Kft. jelenlegi vezetése visszaszerezte a hiányzó eszközöket, de a tao-kötelezettség miatt nem tudják hasznosítani őket. Őrsi Gergely polgármester szerint hamis magánokirat felhasználása és okirattal visszaélés gyanúja miatt is feljelentést tettek.

A kártérítési per június elején folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.