Botrány az Európai Bizottság kkv-követi posztjának kinevezése körül

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen sajnálkozását fejezte ki, miután Markus Pieper, a kis- és középvállalkozásokért felelős követi posztra kinevezett személy, órákkal a munkába állása előtt lemondott.

Az Európai Bizottság hétfő este adott ki közleményt, amelyben tudomásul vette Pieper döntését, hogy mégsem tölti be a kis- és középvállalkozásokért felelős követi posztot. Pieper kedden kezdett volna munkába, de a Politico szerint órákkal előtte mondott le. A lap korábban beszámolt arról, hogy a kinevezés miatt több bizottsági tag is levélben kritizálta von der Leyent.

A kinevezés körüli viták középpontjában az állt, hogy Piepernél két másik jelölt jobb eredményt ért el a felvételi eljárásban. Eric Mamer, a bizottság szóvivője ezt azzal magyarázta, hogy az említett pontszámok csak egy előszűrési szakaszra vonatkoztak, és a végső döntést későbbi interjúk alapján hozták meg.

A múlt keddi sajtótájékoztatón felmerült, hogy Pieper, aki jellemzően németül szólal meg és német tolmácsolást hallgat, hogyan fogja tudni tartani a kapcsolatot az uniós vállalkozásokkal. Mamer erre azt válaszolta, hogy majd az idő elárulja.

Pieper kinevezése további kérdéseket vetett fel, mivel részben Thierry Breton belső piaci biztos alatt dolgozott volna, aki az egyik aláírója volt annak a levélnek, amelyben bizottsági tagok von der Leyen elnököt kritizálták a folyamat átláthatósága és pártatlansága miatt. Pieper lemondását a biztosok és az Európai Parlament képviselői üdvözölték, és bírálták a Bizottság kiválasztási folyamatát, amely során két női jelöltet sem hallgattak meg, pedig állítólag magasabb pontszámot értek el a teszteken.

Az Európai Parlament is kritikával illette a döntést, és egy csütörtöki módosítóban sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a sikeres pályázót nevezték ki, annak ellenére, hogy két női jelölt jobb eredményt ért el a felvételin. Az EP aggodalmát fejezte ki a jelölt politikai hovatartozása miatt is, és felszólította az Európai Bizottságot, hogy vonja vissza a kinevezést és indítson átlátható eljárást.

A bizottság válaszában kiemelte, hogy minden uniós intézmény önállóan dönt a magasabb szintű tisztviselőiről, és ezt tiszteletben kell tartani. A közlemény szerint von der Leyen az EP-választásokig felfüggesztette a felvételi eljárást a követi posztra. A botrány nagyon megnehezíti az újraválasztásáért küzdő von der Leyen helyzetét, akit amúgy is több ügyben támadnak már, többek között a koronavírus-járvány alatti oltóanyag-beszerzési szerződések miatt, amelyek során sms-üzeneteket váltott a Pfizer igazgatójával, az ügyet még mindig vizsgálják.

Míg Pieper azzal magyarázta a döntését, hogy a közvélemény által támasztott elvárásoknak tett eleget lemondásával, kritikusai szerint politikai motivációk befolyásolhatták kinevezését. Az Európai Bizottság az európai választásokig felfüggesztette a kkv-megbízotti tisztségre vonatkozó kiválasztási eljárások újbóli megnyitását, hangsúlyozva az uniós intézmények autonómiáját a magas rangú tisztviselők kinevezésében.

Pieper lemondása lehetővé teszi számára, hogy továbbra is európai parlamenti képviselő maradjon, akár újra is indulhat a posztért júniusban. Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovat. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.